Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διάσωση γυναίκας και δύο ανηλίκων



Διάσωση γυναίκας και δύο ανήλικων παιδιών που έχασαν τον προσανατολισμό τους πραγματοποιήθηκε χτες στο Τρόοδος.


Συγκεκριμένα γύρω στις 6 χθες το απόγευμα η Αστυνομία έλαβε πληροφορία ότι 39χρονη γυναίκα και δύο παιδιά ηλικίας 10 και 6 χρόνων, είχαν πάει για περίπατο στην περιοχή Τροόδους γύρω στις 17:20 και δεν είχαν επιστρέψει.

Αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή καθώς και ότι είχε ήδη νυχτώσει, στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού τους από μέλη των Αστυνομικών Σταθμών Τροόδους, Πλατρών και Λάνιας ενώ έγινε και ανάκληση προσωπικού.

Στις προσπάθειες εντοπισμού των πιο πάνω προσώπων συνέβαλαν επίσης 30 περίπου εθελοντές πολίτες, μέλη του χιονοδρομικού κέντρου και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Εφέδρων Καταδρομέων.

Σε ετοιμότητα βρισκόταν η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η ΜΜΑΔ, η ΕΜΑΚ και η Πολιτική Άμυνα, ωστόσο δεν χρειάστηκε τελικά να κινητοποιηθούν αφού οι έρευνες απέδωσαν καρπούς και οι τρεις αγνοούμενοι εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 19:00 σε χαράδρα, γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το εστιατόριο όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά.

Μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όπου εξετάστηκαν από τον επί καθήκοντι ιατρό. Η γυναίκα κρατήθηκε προληπτικά για νοσηλεία αφού είχε χαμηλή πίεση.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία με αφορμή το περιστατικό, συμβουλεύει όπως αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικότερα μετά το φως της ημέρας.

'Ειδοποιούμε τους φίλους  για την όποια μετακίνηση μας και τον προορισμό μας, καθώς και την υπολογιζόμενη ώρα επιστροφής μας. Έχουμε πάντα μαζί μας το κινητό μας τηλέφωνο. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα άμεσης βοήθειας 112 και 199' προσθέτει.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι λόγω  του χιονισμένου τοπίου, όλα μοιάζουν τα ίδια. Καλό είναι όμως να βάζουμε κάποια σημάδια στη διαδρομή μας και ότι ακόμη και δύο πέτρες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, μπορεί να είναι σωτήριες.

"Αποφεύγουμε τα σημεία όπου υπάρχει παγετός καθώς μπορεί να γλιστρήσουμε. Ένας τραυματισμός, έστω και ελαφρύς θα μας εμποδίσει στη διακίνηση. Φροντίζουμε τα ρούχα μας να είναι ζεστά και να έχουν έντονο χρώμα. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μας εντοπίσουν στο χιονισμένο τοπίο. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα ξύλο, σαν μπαστούνι. Έτσι θα μπορούμε να ελέγχουμε το βάθος του χιονιού και να επιλέγουμε που θα βαδίσουμε" συμβουλεύει η Αστυνομία.



kype