Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το 2ο φεστιβαλ ρεμπέτικου ξεκινά απόψε στην Σκόπελο


Η ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Η μπουζοκομάνα και ταλεντομάνα καλλονή Σκόπελος των Σποράδων κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει τους φανατικότερους θιασώτες του ρεμπέτικου. Στην Ακρόπολή της, ψηλά στο Κάστρο, κάθε νύχτα ο φίλος μας, εμβληματικός λαικός μουσικός Γιώργος Ξηντάρης με τους γιους και τους μαθητές του, όλους δεξιοτέχνες μουζουξήδες, στήνει ένα πρόγραμμα υψηλών αξιώσεων στην ωραιότερη ταβέρνα του Αιγαίου, την "Ανατολή". Το μαγαζί που ατενίζει από ψηλά το πέλαγο, το έχω ονομάσει "Ηρώδειο της Σκοπέλου".
Ο σημαντικός ντόπιος κιθαρίστας Κώστας Καλαφάτης παίζει πάντοτε σε κάποιο στέκι. Ο επίσης σπουδαίος Χρήστος Μητρέτζης ξεκαλοκαιριάζει εκεί αλλάζοντας ταβέρνες.Φέτος η εξαιρετική λαική τραγουδίστρια Αφεντούλα Ραζέλη θα τραγουδάει στο λιμάνι του Αγνώντα. Ο Αστεριάδης, ο Ξηροχειμώνας, ο μικρός Κοχύλης, και πόσοι άλλοι σολίστες μαγευτικοί, δεν ξέρω που. Θα μάθω πηγαίνοντας στο νησί για μια διάλεξη και τραγούδι στα πλαίσια του φεστιβάλ, την Τρίτη, τις 16 Ιουλίου αναπτύσσοντας το θέμα που δουλεύω χρόνια "Το ρεμπέτικο και το λαικό τραγούδι στη Θεσσαλονίκη του 20ου αι".

-------------------------------------------------------------------------
Το ρεμπέτικο τραγούδι στη Σκόπελο ξανανιώνει, χάρη στο φεστιβάλ που φέτος τον Ιούλιο θα διοργανωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο καταπράσινο νησί των Βορείων Σποράδων. Στον… ίσκιο της Παναγίτσας του Πύργου, στο παλιό λιμάνι της Σκοπέλου, θα στηθεί το πάλκο όπου οι μουσικοί με τις πενιές τους θα επιχειρήσουν ένα μοναδικό ταξίδι με ρεμπέτικα ακούσματα.

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, η Σκόπελος για ένα τετραήμερο θα «πλημμυρίσει» από τραγούδια, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν από τη μνήμη του κόσμου. Από τις 15 μέχρι τις 18 Ιουλίου, η… ρεμπέτισσα Σκόπελος θα φορέσει τα γιορτινά της, για να υποδεχθεί μία πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών, στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου», που θα διοργανώσει ο τοπικός Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος.
O Παντελής Χρυσοφός, πρόεδρος του δραστήριου σωματείου, μίλησε για τη γοητεία που ασκεί το ρεμπέτικο τραγούδι στους συντοπίτες του. «Στον τόπο μας έχουμε καταξιωμένους μουσικούς. Η Σκόπελος δικαιούται να λέγεται ρεμπετονήσι. Είναι το μοναδικό νησί που έχει τόσο πολύ ρεμπέτικο. Και μάλιστα, ετούτη η ιστορία κρατά πάνω από 40 χρόνια», εξήγησε ο 40χρονος Σκοπελίτης, ο οποίος φέτος διανύει τον δεύτερο και τελευταίο χρόνο της θητείας του (η διοίκηση ανανεώνεται κάθε διετία, βάσει του καταστατικού που έχει ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου).
Το περσινό πείραμα πέτυχε κι έτσι οι Σκοπελίτες αποφάσισαν να επαναλάβουν το εγχείρημα. Από διήμερο που κράτησε στην «παρθενική» τέλεσή του, τον προσεχή Ιούλιο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Κι από τη «μαγιά» των δέκα περίπου καλλιτεχνών, όλων ντόπιων, οι οποίοι συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ, σε έναν μήνα από σήμερα θα ταξιδέψουν στη Σκόπελο μουσικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου άρχιζε να ζυμώνεται μέσα από την αγάπη των κατοίκων του νησιού και χάρη στην επιτυχία που γνώρισε το προηγούμενο έτος, φέτος άρχισε να «ψηλώνει». «Το φεστιβάλ γίνεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία, κάτω από την Παναγίτσα του Πύργου (σ.σ. ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου), σήμα-κατατεθέν του νησιού. Πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού. Υπολογίζουμε πως ξεπεράσαμε τους 1.000 θεατές. Τώρα περιμένουμε ακόμη περισσότερο κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων: «Αναμένουμε δεκάδες καλλιτέχνες φέτος, μαζί με τους συνοδούς τους από αρκετά μέρη της χώρας, πέρα από εκείνους που ζουν και δημιουργούν στη Σκόπελο, οι οποίοι πρέπει να σημειώσουμε ότι άπαντες θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς. Από την Ερμούπολη της Σύρου θα λάβει μέρος ο σύλλογος «Εν χορδαίς και οργάνοις» (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή), το Σύγχρονο Ωδείο Παγγαίου με τη λαϊκή ορχήστρα του «Παγγαιορείτες», τα μουσικά συγκροτήματα «Κατιφέ» και «Πριγκηπέσσα» από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ο οποίος θα έρθει στο νησί μαζί με τους Βαγγέλη Χατζηγιάννη και Αλέκο Τσολάκη.
Επίσης, από 16 μέχρι 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τους λαϊκούς δρόμους και το ταξίμι, με τον δεξιοτέχνη Μανώλη Πάππο, Πειραιώτη στην καταγωγή, ο οποίος στα πρώτα βήματα της καριέρας του έκανε εμφανίσεις στη Σκόπελο. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, που πολύ συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, ενώ θα έχουμε παράλληλα και έκθεση μουσικών οργάνων».
Κλείνοντας δε, ο Παντελής Χρυσοφός έκανε μνεία σε όσους θα συνδράμουν στη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου: «Πέρυσι ο Δήμος Σκοπέλου μας βοήθησε, ενώ έκανε ενέργειες και εξασφάλισε την παρουσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας. Φέτος θα έχουμε και την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ θα ήθελα επίσης να σταθώ στους πολλούς χορηγούς από τον νησί. Η τοπική κοινωνία μας αγκαλιάζει και μας στηρίζει».