Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ 2040 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Παρουσία εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε απόψε στον Πολυχώρο «Αττικόν» η εκδήλωση «PAFOS: 2040», στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέπτυξαν τις σκέψεις και τις θέσεις τους για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι τους στα επόμενα 20 χρόνια.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε την ανάγκη για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην εξελικτική πορεία της πόλης και ανέπτυξε τους 3 βασικούς πυλώνες που θα πρέπει, κατά την άποψή του, να αποτελούν το μοντέλο ανάπτυξης της Πάφου στις επόμενες δύο δεκαετίες:
α) Εκσυγχρονισμός και περεταίρω ανάπτυξη των υφιστάμενων δύο πυλώνων οικονομίας, δηλαδή τουρισμού και ανάπτυξης γης,
β) Δημιουργία τρίτου πυλώνα οικονομίας με την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την προσέλκυση εταιρειών startups,κέντρων έρευνας και ανάπτυξης κ.ά
γ) Λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και κολλεγίων για να υποστηρίξουν τους δύο προαναφερθέντες πυλώνες.

Ο κ. Φαίδωνος παρουσίασε παράλληλα τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν ανά περιοχή της πόλης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προαναφερθέντες στόχοι και αναφέρθηκε στα 28 έργα που ήδη προωθούνται για τη μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη» και ψηφιακή πόλη.
Ο Δήμαρχος Πάφου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ίδια η κοινωνία για την επιτυχή υλοποίηση του εν λόγω πλάνου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για σωστή ενημέρωση, συνδιαβούλευση και συμμετοχή, με ταυτόχρονη δεκτικότητα της κοινωνίας στην καινοτομία και τα νέα οράματα.
Αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να μείνει η νέα γενιά στην Πάφο, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η δημιουργία μιας φιλικής πόλης για νέα ζευγάρια και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιτυχή πορεία της πόλης προς το 2040 όπως η υλοποίηση των έργων 4ης γενιάς, η δυναμική παρουσία ιδιωτικών και κρατικών πανεπιστημίων και κολλεγίων, η δημιουργία υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αύξηση της κρίσιμης μάζας του πληθυσμού, η επιτυχής διαχείριση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.
Ο Δήμαρχος Τρικάλων αναφέρθηκε από την πλευρά του στις βασικές δραστηριότητες της πόλης του προβαίνοντας σε εκτενή αναφορά στα έργα που εκτελέστηκαν και στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν ώστε να συγκαταλέγονται σήμερα τα Τρίκαλα στις «έξυπνες» πόλεις της Ευρώπης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Πάφου, ο Οργανισμός «Οξυγόνο» και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Νάνος.