Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στην κατάψυξη η Κύπρος το Σαββατοκύριακο


Βαρομετρικό χαμηλό, με κέντρο το βόρειο Αιγαίο, κινείται αργά ανατολικά επηρεάζοντας τον καιρό της περιοχής, ενώ από το Σάββατο αναμένεται ψυχρή αέρια μάζα.
 
Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές, κυρίως ελαφρές, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανό χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, αλλά στα προσήνεμα ταραγμένη.
 
Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, με τοπικές, κυρίως ελαφρές βροχές, ενώ στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να πέσει χιονόνερο. Στην ατμόσφαιρα αναμένεται και σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί ως νότιοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ αλλά τοπικά πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, στα δυτικά, τα νότια και τα βορειοανατολικά, αλλά ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές, στις περισσότερες περιοχές, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Το πρωί πιθανό να πέσει χιονόνερο, στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενώ το απόγευμα χιόνι. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, που από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να υποχωρήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν, το πρωί, νότιοι ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι και στα προσήνεμα ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν παροδικά μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, για να καταστεί το απόγευμα ταραγμένη, στα ανατολικά και τοπικά στα νότια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Την Παρασκευή, διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, με πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Στα ψηλότερα ορεινά θα χιονίζει, κατά διαστήματα, ενώ το βράδυ πιθανό να χιονίσει τοπικά και στα χαμηλότερα ορεινά. Το Σάββατο, διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές και τοπικά στα ορεινά χιόνια. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, καθώς και ψυχρός. Τη νύκτα, του Σαββάτου και της Κυριακής, αναμένεται παγετός στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά στο εσωτερικό, ενώ τη νύκτα της Κυριακής πιθανό να σημειωθεί παγετός και σε παράλιες περιοχές.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Παρασκευή, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Το Σάββατο, αναμένεται μικρή πτώση, ενώ την Κυριακή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί αισθητά κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
 
Το ύψος του χιονιού, στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου ήταν 58 εκατοστά.