Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Αθωώθηκε η μητέρα που σκότωσε το 12χρονο γιο της

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σε σχέση με το άγριο φονικό που εκτυλίχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Γέρι, όπου 40χρονη μητέρα μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 12χρονο γιο της.
 

Η 40χρονη βρέθηκε έξι μήνες μετά το έγκλημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για φόνο εκ προμελέτης, αφού προηγουμένως νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Ωστόσο, η κατάσταση της επανεξετάστηκε και κρίθηκε πως ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη και ως εκ τούτου, η Αστυνομία προχώρησε στην καταχώρηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως το δωδεκάχρονο αγοράκι βρέθηκε νεκρό και μαχαιρωμένο στο κρεβάτι του, ενώ η 40χρονη, που επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή της, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, βρέθηκε αιμόφυρτη στο χολ του διαμερίσματος της.

Το άγριο φονικό εκτυλίχθηκε γύρω στις δύο το μεσημέρι στο διαμέρισμα της οικογένειας στο Γέρι, στις 29 Αυγούστου, με το σύζυγο της παιδοκτόνου να έρχεται πρώτος αντιμέτωπος με το αποτρόπαιο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, ο 52χρονος αστυνομικός είχε μεταβεί στην οικία του, η οποία ωστόσο ήταν κλειδωμένη και δεν μπορούσε να εισέλθει.

Ο 52χρονος θεώρησε ότι η γυναίκα και το παιδί κοιμόντουσαν και αποχώρησε, ενώ όταν επέστρεψε αργότερα και αντιλήφθηκε ότι η πόρτα παρέμενε κλειδωμένη, τότε προσπάθησε να μπει μέσα από το παράθυρο. Ακολούθως, ο 52χρονος ήρθε αντιμέτωπος ένα φρικτό έγκλημα.

Η 40χρονη, ερωτηθείσα από τους ανακριτές για το κίνητρο της δολοφονίας, είχε αναφέρει ότι ήθελε να απαλλάξει, τόσο το παιδί της όσο και την ίδια, από τους πόνους.  
 
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της και ενώπιον Κακουργιοδικείου, όταν κλήθηκε για απολογία, με την 40χρονη να αναφέρει μέσω 
ανώμοτης δήλωσης, πως «νόμιζα ότι ήταν το καλύτερο να πεθάνουμε και οι δύο μαζί».

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως, «εξάγεται από τα παραδεκτά γεγονότα και τα συνακόλουθα ευρήματα του Δικαστηρίου, στην παρούσα υπόθεση έχει ανατραπεί το τεκμήριο της εχεφροσύνης του άρθρου 11 του Ποινικού Κώδικα και ότι έχει αποδειχθεί ότι η κατηγορούμενη όχι μόνον πάσχει από φρενοπάθεια αλλά επίσης ότι όταν αφαιρούσε την ζωή του θύματος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι έπραττε ή ότι όφειλε να απέχει από αυτήν την συγκεκριμένη πράξη να θανατώσει το παιδί της. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, βρίσκουμε ότι η κατηγορουμένη έχει τελέσει την πράξη για την οποία κατηγορείται, εντούτοις αθωώνεται λόγω φρενοπάθειας που υφίστατο κατά την τέλεση του αδικήματος, το οποίο διαπράχθηκε ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής. Ενόψει της πιο πάνω κατάληξης μας, εκδίδουμε διάταγμα διαρκούς νοσηλείας της κατηγορουμένης σε ασφαλές ψυχιατρικό κέντρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου 77(Ι)/97».

Δεν υπάρχουν σχόλια: