Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Όλες οι λεπτομέρειες των 26 νέων κρουσμάτων στην Κύπρο

Άλλα έντεκα κρούσματα προστέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στα 15 που 

ανακοινώθηκαν αργά το πρωί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 26. 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,977 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν επιπλέον 11 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 58 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψε 1 κρούσμα.
  • Από 158 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 1,461 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
  • Από 197 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψαν 2 κρούσματα.

Από τα έξι κρούσματα που προέκυψαν από τον έλεγχο επιβατών και επαναπατρισθέντων, ένα έφτασε στην Λάρνακα από την Αθήνα το Σάββατο. Τρία έφτασαν στην Λάρνακα από την Θεσσαλονίκη στις 31/7 και ένα ήρθε από Γερμανία μέσω Θεσσαλονίκης. Τα άτομα είναι άσχετα μεταξύ τους. Επίσης ένα άτομο αφίχθηκε από την Μύκονο στην Πάφο το Σάββατο και ένα στη Λάρνακα από τη Ζυρίχη την Κυριακή.
 
Το κρούσμα της ιχνηλάτησης αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και τα δύο των ειδικών ομάδων αφορούν έγκυο που παραπέμφθηκε πριν από τον τοκετό και άτομο που ανέπτυξε συμπτώματα και παραπέμφθηκε από τον προσωπικό του γιατρό.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν 103 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.


Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Κυριακής ανακοινώθηκαν άλλα 15 κρούσματα. Συγκεκριμένα:
-Από 132 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, όλα από ιδιωτική πρωτοβουλία.
-Από 611 δείγματα που λήφθηκαν από την Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 3,000 ατόμων, προέκυψαν δέκα κρούσματα.

Από τα δέκα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στη Λεμεσό, τα έξι ήταν όντως τυχαία ενώ τα τρία είναι επαφές από το cluster του κρούσματος από ΗΠΑ, οι οποίοι έπρεπε να είναι σε περιορισμό. Το ιστορικό του τέταρτου ατόμου διερευνάται.
 
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, οι τέσσερες είναι στενές επαφές του κρούσματος από τις ΗΠΑ που πήγαν και έκαναν το τεστ ιδιωτικά, ενώ ο πέμπτος είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής της Δόξας, που ήρθε από την Πορτογαλία στις 27/7 και έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο με πρωτοβουλία της ομάδας του.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,150.


http://www.reporter.com.cy/local-news/article/707319/alla-enteka-kroysmata-afxanontai-oi-alydises-pos-entopistikan-oi-26-astheneis


Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού οι αριθμοί που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα εκπέμπουν SOS και εάν δεν επιδειχθεί πειθαρχία και ατομική ευθύνη, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε σε καθεστώς Μαρτίου και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.
 
Το Υπουργείο Υγείας και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ορφανά κρούσματα στην κοινότητα και πως υπήρξε διασπορά από κρούσματα απειθαρχίας που έσπασαν την καραντίνα.  


Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Λεμεσό, κάτι που διαπιστώθηκε και από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 15 θετικοί, ωστόσο και στη Λάρνακα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού γυναίκα που έφθασε από τις ΗΠΑ και έσπασε την καραντίνα μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα.
 
Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί και οι αριθμοί δείχνουν πισωγύρισμα, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, σε μια προσπάθεια να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Συνολικά, αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν 92 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 19. Από τα 92, τα 52 είναι στη Λεμεσό, ενώ από την αρχή του μήνα, ο συνολικός αριθμός των θετικών ανέρχεται στους 80. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα, η Λάρνακα καταγράφει 14 κρούσματα, τα 13 από την αλυσίδα της γυναίκας που έφθασε από τις ΗΠΑ (σ.σ σε αυτό τον αριθμό προστίθενται και τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό αλλά είναι επαφές της εν λόγω γυναίκας) και το ένα είναι καθαρίστρια ξενοδοχείου της πόλης.



http://www.reporter.com.cy/local-news/article/707329/ektoxefthikan-ta-kroysmata-ekpempoyn-sos-oi-arithmoi-schedon-100-se-mia-ebdomada

Δεν υπάρχουν σχόλια: