Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Δείτε που φοράμε υποχρεωτικά μάσκα από σήμερα στην Κύπρο

Σε συνέχεια του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας Αρ. 36 (παρ. 2.1),
 Δείτε το διάταγμα ΕΔΩ!!!

ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2020, αναφορικά με το μέτρο για χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω, σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από τους πολίτες στους πιο κάτω χώρους/υποστατικά:
 
- Υπεραγορές / Φούρνοι
- Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα
- Εκκλησίες
- Επισκέπτες σε Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας
- Φαρμακεία
- Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ)
- Πρακτορεία στοιχημάτων
- Ανελκυστήρες
 
Σημειώνεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.
 
Υπενθυμίζεται επίσης πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, ως εξής:
 
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων), 
- Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,
- Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά: 
Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ
Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.
- Διανομείς
- Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες
 
Σημειώνεται ότι η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών καθορίζεται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2020. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.





Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός αυτή τη στιγμή. Όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ανάμεσά μας ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που εάν δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας άθελά τους δημιουργούν αλυσίδες διασποράς, καθιστώντας δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους και στο πλαίσιο των ενεργειών μας για περιορισμό της διασποράς του ιού, αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα ακόλουθα συμπληρωματικά μέτρα που ισχύουν σε παγκύπρια βάση και ενεργοποιούνται από σήμερα τα μεσάνυχτα:

1. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.

2. Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

3. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

4. Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

5. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.


Κυπριακή κυβέρνηση




Σε συνέχεια του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας Αρ. 36 (παρ. 2.1), ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2020, διευκρινίζονται τα ακόλουθα που αφορούν στους χώρους όπου η χρήση μάσκας είναι από σήμερα υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, καθώς και από τους εργαζόμενους:
 
1. Πολίτες – Γενικός πληθυσμός (άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω):
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τους πολίτες, 6 ετών και άνω, στα ακόλουθα υποστατικά/χώρους:

  • Υπεραγορές / Φούρνοι
  • Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα
  • Εκκλησίες
  • Επισκέπτες σε Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας
  • Φαρμακεία
  • Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ)
  • Πρακτορεία στοιχημάτων
  • Ανελκυστήρες

 
Ξεκαθαρίζεται ότι σε χώρους που δεν περιλαμβάνονται στον πιο πάνω κατάλογο, η χρήση μάσκας από τους πολίτες δεν είναι υποχρεωτική.
 
Σημειώνεται ότι η μη τήρηση του μέτρου αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.
 
2. Εργαζόμενοι:
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, στα πιο κάτω υποστατικά/χώρους/επιχειρήσεις:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),
  • Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,
  • Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά:
    • Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ
    • Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.
  • Διανομείς
  • Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.
  • Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ή υποστατικό, όπου σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, προνοείται η χρήση μάσκας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: