Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τραγωδία. Σύγκρουση δύο τρένων. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Τραγικό δυστύχημα με τρένο συνέβη το βράδυ της Τρίτης έξω από τα Τέμπη. Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική και βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, πολλοί οι σοβαρά τραυματισμένοι επιβάτες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι.

10.00 π.μ. Στους 38 οι νεκροί από την τραγωδία μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. 66 οι τραυματίες. 

«Η αμαξοστοιχία IC56 παραμένει στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου λόγω τεχνικού προβλήματος καλωδίου ηλεκτροκίνησης. Αναμένεται σημαντική καθυστέρηση».

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 16.32’. Αιτία ένα κομμένο καλώδιο ηλεκτροκίνησης που έπεσε πάνω στην αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή της με περίπου 450 επιβάτες. Το κακό όμως δυστυχώς δεν σταμάτησε εκεί. Ώρα 23.20’ περίπου. Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62, που ξεκίνησε στις 19.22΄ από την Αθήνα συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορευματική αμαξοστοιχία στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες που έχει ζήσει η χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται ως τις πρώτες πρωινές ώρες, φτάνοντας τους 32, οι νοσηλευόμενοι τραυματίες είναι 53, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους.

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν με τα πρώτα τρία βαγόνια του Intercity, στο οποίο επέβαιναν 350 επιβάτες, να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες από τη σφοδρή σύγκρουση, εξαιτίας της οποίας εκτροχιάσθηκαν όλα πλην του τελευταίου.

Ο πυκνός καπνός από τη φωτιά που έκαιγε ως μετά τη μία τα μεσάνυχτα, αλλά και τα καμένα λάδια μηχανής δημιούργησαν ένα απόκοσμο σκηνικό, μέσα από το οποίο άνθρωποι έβγαιναν σπάζοντας τα παράθυρα, πυροσβέστες αναζητούσαν εγκλωβισμένους και μετέφεραν τραυματίες.

Με την επιχείρηση απεγκλωβισμού ακόμα σε εξέλιξη, τα ερωτήματα είναι πολλά κι αμείλικτα. Με δεδομένο το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με το κόψιμο του καλωδίου στον Παλαιοφάρσαλο, το οποίο αναμένεται επίσης να διαπιστωθεί από τι προκλήθηκε, οι συνθήκες στο δίκτυο έγιναν πιο δύσκολες, με αποτέλεσμα να προκληθούν επάλληλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, που οδήγησε να βρεθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μετωπικά με ταχύτητα. Η επιβατική αμαξοστοιχία θα λέγαμε πως βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα. Οι μαρτυρίες μάλιστα των επιβαινόντων δεν κάνουν καν λόγο για φρενάρισμα, ενώ πολλοί μιλούν για μεγάλες ταχύτητες από τα δύο τρένα.

Εικάζεται λοιπόν πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα δεν γύρισε τα κλειδιά -μηχανισμός που ρυθμίζει τη διέλευση στις διακλαδώσεις-, αφήνοντας την αμαξοστοιχία να ανέβει από τη γραμμή καθόδου.

Βεβαίως, όλα θα πρέπει να διερευνηθούν και να επιβεβαιωθούν από την έρευνα που θα ακολουθήσει. Προς τούτο, έχουν οδηγηθεί προς εξέταση στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, ο κλειδούχος του σταθμού και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train.

 Τα μεγάλα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας πάντως δεν είναι σημερινά. Η απαξίωση των περασμένων 15 ετών, τα «αιώνια» έργα εκσυγχρονισμού που ακόμα δεν έχουν τελειώσει, η έλλειψη πόρων με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει βαριά συντήρηση του δικτύου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσο δε τα προβλήματα δεν λύνονται, τόσο το δίκτυο καταρρέει, με τα αποτελέσματα να καθρεφτίζονται στις καθημερινές καθυστερήσεις, τα ακινητοποιημένα τρένα, τις βλάβες, τα χαμένα δρομολόγια.

Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του βασικού σιδηροδρομικού άξονα από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί κενά ασφαλείας, οδηγώντας σε βραδυπορίες και συμβατικές – παρωχημένες μεθόδους λειτουργίας, όπως η ενημέρωση μέσω τηλεγραφήματος, που επαφίενται στη μεγάλη εμπειρία των μηχανοδηγών.

Ενώ τα προβλήματα στα κλειδιά και η έλλειψη κλειδούχων, έχουν ως αποτέλεσμα την αναγκαστική λειτουργία παρακαμπτήριων στο δίκτυο, εκτός από τις περιπτώσεις που δυστυχώς εξελίσσονται σε μοιραίο παίκτη.

https://www.in.gr/2023/03/01/greece/tempi-oi-protes-endeikseis-gia-ta-aitia-tis-tragodias/




Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εξελίσσονται στο νοσοκομείο Λάρισας. Συγγενείς επιβατών περιμένουν να μάθουν τι απέγινε ο δικός τους άνθρωπος.

Έχει ήδη ξεκινήσει η σκληρή διαδικασία της αναγνώρισης θυμάτων με ψυχολόγους της Αστυνομίας να βρίσκονται εκεί προκειμένου να στηρίξουν τους συγγενείς.

Διαβάζουν ονόματα των τραυματιών και όποιος δεν ακούει το όνομα που αγωνιά να ακούσει, μένει για την επόμενη τραγική φάση.

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού. Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Η επιβατική αμαξοστοιχίαπου εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 και βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 32. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 55 τραυματίες κάποιοι εκ των οποίων σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Πλέον οι έρευνες των διασωστών επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν σχεδόν διαλυθεί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης . Γερανοφόρα σηκώνουν τα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.


https://www.in.gr/2023/03/01/greece/tempi-ektroxiastike-treno-anafores-gia-pollous-traymaties/

Δεν υπάρχουν σχόλια: