Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Τους έπιασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με λαθραία τσιγάρα

 

Αδασμοαφορολόγητος καπνός για στριφτό τσιγάρο, τσιγάρα και θερμαινόμενα τσιγάρα, κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου και σε υποστατικό της επαρχίας Λάρνακας.

Σε δελτίο Τύπου του Τμήματος Τελωνείων αναφέρεται ότι «στις 19 Μαρτίου μετά από σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησαν λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εντόπισαν στις αποσκευές τριών προσώπων, τουρκοκυπριακής καταγωγής, που θα αναχωρούσαν για το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 90.050 γραμμάρια καπνό για στριφτό τσιγάρο μάρκας Amber Leaf και Old Holborn και 64 κούτες (12.800 τεμάχια) τσιγάρα μάρκας Benson & Hedges και Rothmans. Τα πακέτα δεν έφεραν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος, το χαρακτηριστικό ασφαλείας και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό ιχνηλασιμότητας».

Τα τρία άτομα συνελήφθησαν για αυτόφωρα τελωνειακά αδικήματα και τα καπνικά προϊόντα κατασχέθηκαν ως υποκείμενα εις δήμευση. Η συνολική δασμοφορολογική επιβάρυνση  που αναλογεί στα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στις 19.476 ευρώ.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου τα τρία πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον του  Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διάταγμα τριήμερης κράτησής τους.

Την επομένη 21 Μαρτίου τα συγκεκριμένα άτομα οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όπου το Τμήμα Τελωνείων προχώρησε στην καταχώρηση κατηγορητηρίων εναντίον τους. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εκδίκασε αυθημερόν τις υποθέσεις και  επέβαλε σε κάθε ένα από τα κατηγορούμενα πρόσωπα την ποινή των €1.700.

Εξάλλου «τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, μετά από σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησαν Τελωνειακοί Λειτουργοί στο Σημείο Διέλευσης του Αγίου Δομετίου, εντόπισαν στην κατοχή προσώπου κυπριακής υπηκοότητας, το οποίο εισήλθε με το όχημα του από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, 36 κούτες (7200 τεμάχια)  τσιγάρα, 1.400 γραμμάρια καπνό για στριφτό τσιγάρο και 1 κούτα (200 τεμάχια) θερμαινόμενα τσιγάρα,  διαφόρων εμπορικών σημάτων. Τα πακέτα δεν έφεραν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος, το χαρακτηριστικό ασφαλείας και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό ιχνηλασιμότητας».

Το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθη για αυτόφωρα τελωνειακά αδικήματα, ενώ τα καπνικά προϊόντα και το όχημα με το οποίο τα μετέφερε, κατασχέθηκαν ως υποκείμενα εις δήμευση.

Στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης «πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κτηνοτροφικό υποστατικό που διατηρεί το ίδιο πρόσωπο σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως υποκείμενα εις δήμευση, 119 κούτες (23.800 τεμάχια) τσιγάρα, 43 κούτες (8.600 τεμάχια) θερμαινόμενα τσιγάρα και 9.950 γραμμάρια καπνός για στριφτό τσιγάρο, διαφόρων εμπορικών σημάτων. Τα συγκεκριμένα πακέτα επίσης δεν έφεραν την απαιτούμενη από τη νομοθεσία σήμανση για το βλαβερό του καπνίσματος, το χαρακτηριστικό ασφαλείας και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό ιχνηλασιμότητας».

Η συνολική δασμοφορολογική επιβάρυνση που αναλογεί στα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στις €8.059.

Προστίθεται ότι «μετά από αίτημα του συλληφθέντα, ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων αποδέχτηκε τον εξώδικο συμβιβασμό των διαπραχθέντων τελωνειακών αδικημάτων, με την καταβολή από μέρους του συνολικού ποσού ύψους €13.700. Το όχημα επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του με την καταβολή ποσού €300 και με την εξώδικη διευθέτηση της υπόθεσης ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος».

Σημειώνεται ότι «τα καπνικά προϊόντα έχουν εγκαταλειφθεί και θα καταστραφούν από το Τμήμα Τελωνείων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: