Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Συνάντηση ΣΙΚΑΠ με τον Κυριάκο Χατζηγιάννη

Με τον  Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου Κυριάκο Χατζηγιάννη συναντήθηκε σήμερα ο ΣΙΚΑΠ, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου. 

Τα θέματα που εξετάστηκαν μεταξύ άλλων ήταν, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος,  η έλλειψη προσωπικού, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα το κλάδου αλλά και η έκδοση διαφόρων αδειών που ακόμη εκδίδονται κάθε χρόνο. Η επιστολή που παρέδωσε ο ΣΙΚΑΠ στον κ. Χατζηγιάννη αναφέρει τα παρακάτω…

-           Κύριε Πρόεδρε, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Τα μέλη μας δέχονται καθημερινά αφόρητη πίεση για το θέμα αυτών των δικαιωμάτων. Θέλουμε να σας ενημερώσετε που βρίσκεται το συγκεκριμένο  ζήτημα για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας, τα μέλη μας. Να πληρώνουν ή να περιμένουν την τελική απόφαση της Βουλής. 

 

-           Το θέμα της υψηλής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, επίσης μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό. Οι λογαριασμοί που φτάνουν αυτή την περίοδο είναι διπλάσιοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη. 

 

-           Η έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσεις μας αποτελεί επίσης ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα. Η τουριστική κίνηση στην Πάφο έχει ξεκινήσει αλλά βλέπουμε συναδέλφους οι οποίοι υπολειτουργούν τις επιχειρήσεις τους λόγω έλλειψης προσωπικού.  Ζητάμε όπως απλοποιηθούν οι διαδικασίες για εργοδότηση αλλοδαπών από Τρίτες χώρες, διότι από τη στιγμή που κατατεθούν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Τμήμα Εργασίας Πάφου μέχρι την έγκρισή τους από τη Λευκωσία, περνούν τουλάχιστον δύο μήνες. Η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.

 

-           Αναφορικά με την έκδοση των διαφόρων αδειών ακόμη και τώρα ορισμένες από αυτές εκδίδονται κάθε χρόνο (υγειονομικό πιστοποιητικό, άδεια ποτού), ενώ έπρεπε να εκδίδονται για περίοδο τριών χρόνων. Επίσης, για την έκδοση άδειας ποτού ο Δήμος Πάφου συνεχίζει να ζητεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.   

Ο κ. Χατζηγιάννης στο θέμα της έλλειψης προσωπικού εισηγήθηκε τις διακρατικές συμφωνίες με κάποιες χώρες και για ορισμένα επαγγέλματα και ειδικότητες, έτσι ώστε να υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων.  Το θέμα αυτό, είπε, πρέπει να το δει άμεσα η κυβέρνηση. Επίσης,  εισηγήθηκε την ψηφιοποίηση του συστήματος ώστε να εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς οι αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, τόνισε ότι, το θέμα μετά το Πάσχα αναμένεται να οδηγηθεί και πάλι ενώπιον της Βουλής αλλά θα απαιτηθεί χρόνος για οριστική κατάληξη. Θα εξεταστούν κανονισμοί της εποπτικής Αρχής που ακόμη δεν υπάρχει και αναμένεται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ένα ταμείο κι από εκεί οι διάφορες εταιρίες συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων θα λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Θα μπουν περιορισμοί και έλεγχος, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννης. Σύμφωνα με τον ΣΙΚΑΠ, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν φαίνεται να ευσταθεί υπόθεση στο δικαστήριο.  

Στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Χατζηγιάννης εισηγήθηκε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με την διευκόλυνση από πλευράς κυβέρνησης εγκαταστάσεων.

Θα εξεταστεί και πάλι, είπε καταλήγοντας, το θέμα της έκδοσης των διαφόρων αδειών, όπως γίνεται κάθε τρία χρόνια, κάτι που πέρασε από τη Βουλή.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός από τον κ. Χατζηγιάννη, ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ Άγγελος Ονησιφόρου, ο αντιπρόεδρος Στέλιος Νικολαίδης, ο εκτελεστικός γραμματέας Πέτρος Κεχριώτης και επιστημονικός συνεργάτης του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου,  Δημήτρης Κοτσιεκκάς.


Αγγελος Ονησιφόρου

πρόεδρος ΣΙΚΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: