Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές για το «κούρεμα» των καταθέσεων,  ο διορισμός του Λάμπρου Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, η έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 και οι εξελίξεις σε σχέση με την εξαφάνιση του 33χρονου λοχαγού της Εθνικής Φρουράς είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο «Πάει για πρεσβευτής ο Ντάουνερ» γράφει ότι πληροφορίες που βλέπουν το φως στον αυστραλιανό τύπο θέλουν τον ειδικό σύμβουλο των Ην. Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να επιθυμεί το διορισμό του στη θέση του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον. Γράφει, επίσης, ότι με πολλές ελπίδες ξεκίνησε χθες η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12, όπου θα διακριβωθεί το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων. Αλλού, γράφει ότι στο Υπουργικό συμβούλιο θα αχθεί το θέμα του διορισμού του Λ. Καικίτη ως μέλους του δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας το οποίο αναμένεται ότι θα τον ακυρώσει.  

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο «Στήνουν στο σκαμνί τους Άγγλους οι αγωνιστές», γράφει ότι σε πράξη μετατρέπουν την εκφρασθείσα πρόθεση τους να κινηθούν νομικά κατά της βρετανικής κυβέρνησης, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, περίπου 70, μέχρι στιγμής, αγωνιστές. Αλλού, αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές καταθετών κατά των διαταγμάτων για εξυγίανση των τραπεζών Λαική και Κύπρου, κρίνοντας ότι οι προσφυγές δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας. Γράφει, επίσης, μαθητής του Λυκείου Παλιομετόχου στη Λευκωσία διαγνώστηκε με τη νόσο της φυματίωσης.     

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο «Πυρομαχικά στη θάλασσα», γράφει ότι τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό, στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον, αλλά και για τις υποδομές για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση του ΓΕΕΦ, μετά από στοιχεία που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη. Γράφει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα και οι συνεργάτες της Alvarez & Marsal φέρουν την ευθύνη για τη συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη θέση της Κυβέρνησης όπως εκφράστηκε γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού, γράφει ότι βοήθεια από τους βρετανούς για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, ζήτησε το αρμόδιο Υπουργείο.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο «Κόλαφος το τεκμήριο της Επίσημης Εφημερίδας», γράφει ότι κόλαφο για τους κυβερνώντες και όσους νομίζουν ότι απευθύνονται σε αφελείς συνιστά η επίσημη Εφημερίδα της 22ας Μαρτίου 2013, με την οποία δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του Λ. Καικίτη ως μέλος του δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έδωσε προς τις συντεχνίες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, διασφαλίζεται το Ταμείο Προνοίας των 490 εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την εταιρεία. Γράφει ακόμη ότι ένα μισθό για κάθε δύο χρόνια υπηρεσίας αναμένεται να προσφέρει στους 5,5 χιλιάδες υπαλλήλους της η Τράπεζα Κύπρου για να αφυπηρετήσουν πρόωρα.   

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο «Είπε όχι το Ανώτατο Δικαστήριο στους καταθέτες» γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι δεν έχει δικαιοδοσία επί των προσφυγών που κατατέθηκαν ενώπιον του από τους πολίτες που έχασαν τα λεφτά τους κατά το «κούρεμα»  των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάθεση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών μελετών και ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ενώπιον της επιτροπής για την Οικονομία, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μη έγκαιρη λήψη μέτρων οδήγησε στην αναγκαστική λύση του Μνημονίου. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία από το περιστατικό της διάσωσης μιας χελώνας η οποία βρέθηκε χθες τραυματισμένη στην παραλία των Φοινικούδων.    

H αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Το καθήκον καλεί» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην ιστορική νίκη που πέτυχε η εθνική ομάδα της Κύπρου κάτω των 19 ετών επί της Ολλανδίας με 1-0  στο πλαίσιο των προκριματικών (elite round) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γεγονός, όπως γράφει, που επιβεβαιώνει την επιμονή του Υπουργού Άμυνας ότι η ΕΦ κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους νέους αθλητές. Η εφημερίδα γράφει επίσης αναφορικά με την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αλλού, αναφέρεται στο γεγονός ότι ξεκίνησε χθες η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο "οικόπεδο 12".

Δεν υπάρχουν σχόλια: