Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Την απέλαση του Σνόουντεν ζητούν από τη Ρωσία οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον περιμένει από τη Ρωσία να εξετάσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απέλαση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, ανέφερε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ακόμη στη Ρωσία, σε κάθε περίπτωση όμως η Ουάσινγκτον είναι σε επαφή με τις χώρες από τις οποίες ο πρώην συνεργάτης της NSA θα περάσει ή αναμένεται να καταλήξει.




Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μπαράκ Ομπάμα που υπογράμμισε ότι η χώρα του ακολουθεί όλες τις δικαστικές οδούς για την περίπτωση του Σνόουντεν και ότι εργάζεται με άλλες χώρες για να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου στην υπόθεση.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε δε αρνητικά τις πληροφορίες για την καταφυγή του σε χώρες όπως ο Ισημερινός ή η Κούβα ότι «υπονομεύουν τον ισχυρισμό του ότι επικεντρώνεται στη διαφάνεια και τα πολιτικά δικαιώματα». «Αν το πάθος του είναι η ελευθερία του Ίντερνετ και τα σχετικά, τότε διάλεξε ασυνήθιστους προστάτες», σχολίασε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέιμς Κάρνεϊ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ θεωρούν την υπόθεση εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, που είναι μεν κινεζικό έδαφος, αλλά έχει δικό του δικαστικό σύστημα και αυτονομία σε κάποιες διοικητικές αποφάσεις, οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο Λευκός Οίκος, είχαν ενημερώσει έγκαιρα για το καθεστώς του διαβατηρίου του Σνόουντεν (το οποίο έχει ανακληθεί) ώστε να του απαγορεύσουν να μετακινηθεί.

Δεν πρόκειται για τυπική απόφαση που πήρε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ, εκτιμά ο Λευκός Οίκος.

«Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του προ το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα για την υπόθεση του συνεργάτη της NSA, μέσω όμως της διπλωματικής οδού.

Για το ζήτημα ενημερώνεται συνεχώς και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 30χρονος πρώην συνεργάτης της NSA (εργάζονταν σε εταιρεία που είχε αναλάβει έργο με σύμβαση) στα τέλη Μαΐου κατέφυγε από τη Χαβάη όπου ζούσε στο Χονγκ Κονγκ όπου και παρέμεινε σχεδόν ένα μήνα, το μεγαλύτερο μέρος κρυμμένος σε ασφαλή τοποθεσία.

Την Κυριακή πέταξε από το Χονγκ Κονγκ για τη Μόσχα όπου και εικάζεται ότι βρίσκεται. Επρόκειτο να πετάξει από εκεί για την Αβάνα αλλά δεν φαίνεται να πήρε την πτήση—μάλλον βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου και τυπικά θεωρείται ότι δεν έχει μπει σε ρωσικό έδαφος.

Σε μια νεότερη εξέλιξη, η South China Morning Post αναφέρει ότι ο Σνόουντεν σκόπιμα επιδίωξε να εργαστεί στην εταιρεία Booz Allen Hamilton για να αποκτήσει πρόσβαση μέσω της δουλειάς του στα απόρρητα δεδομένα της αμερικανικής υπηρεσίας.

Αυτό είπε ο ίδιος στην εφημερίδα στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα. Η Booz Allen Hamilton τον απέλυσε μετά την αποκάλυψη από τον ίδιο ότι διέρευσε τα απόρρητα έγγραφα.


το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: