Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Η Κυπριακή αστυνομία συμβουλεύει το κοινό για το τριήμερο του Κατακλυσμού

Το τριήμερο του Κατακλυσμού πλησιάζει και λόγω του εορταστικού κλίματος που θα επικρατήσει σε όλες τις πόλεις μεταξύ 30/5/2015-1/6/2015, η Αστυνομία έχει λάβει και φέτος ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα, με προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί και θα εφαρμοστούν διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται σε δύο βασικούς άξονες, της ασφαλούς διακίνησης στο οδικό δίκτυο και της προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες διαφώτισης του κοινού και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Μέτρα Τροχαίας:
Η Τροχαία Αρχηγείου, καθώς και τα Επαρχιακά Τμήματα Τροχαίας, βρίσκονται ήδη επί ποδός για πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων και απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης, καθώς και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις διακινήσεις του.
Τα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων περιπολιών σε αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες και αυξημένη παρουσία των μελών της Τροχαίας στο οδικό δίκτυο των Πόλεων και της Υπαίθρου που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα.
Επίσης, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του κοινού και ένα αναίμακτο τριήμερο, μακριά από τροχαία δυστυχήματα και τραυματισμούς, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων.
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Κατακλυσμού και ιδιαίτερα το απόγευμα, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά την επιστροφή του κοινού από τις παραλιακές πόλεις προς την πρωτεύουσα.

Πρόληψη εγκλήματος:
Όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ, έχουν προγραμματιστεί επιπρόσθετα μέτρα από την Αστυνομία, με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο με σκοπό την πάταξη τέτοιου είδους αδικημάτων, τα οποία δυστυχώς, παρατηρούνται αυξημένα κατά τα τριήμερα και τις περιόδους διακοπών, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων.
Πέραν όμως των πιο πάνω μέτρων εφιστούμε για πολλοστή φορά την προσοχή του κοινού που θα απουσιάζει από την οικία του, να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του, ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων.
Ως Αστυνομία καλούμε το κοινό να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή με τη λήψη δικών του μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια της κατοικίας του, αλλά και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του. Χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν:

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενδεικτικά, παρατίθεται σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους, ενόσω βρίσκονται σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα.
Στην παραλία:
• Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
• Να μην μεταφέρονται στην παραλία μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λ.π. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση αυτά να αφήνονται ανεπιτήρητα.
• Όπου είναι δυνατόν, να συνεργάζεται με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
• Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
• Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
• Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους.
• Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
• Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
• Να φροντίζουν να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
• Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
• Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
• Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
• Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων
• Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
• Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
• Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
• Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
• Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
• Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
Το κοινό κατά τις διακοπές του, προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
 Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
 Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λ.π. μέσα σ’ αυτές, αλλά ότι δε θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
 Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).

Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Οι χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα οι χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους.
Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γατί χωρίς να το θέλουν, οι ίδιοι στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.
Επίσης, γίνεται εκ νέου παράκληση όπως ο κάθε χρήστης να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα φωτογραφιών παιδιών με μαγιώ ή ελαφριά ενδυμασία, γιατί εγκυμονούνται αρκετοί κίνδυνοι.
Τέλος, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση για πολλοστή φορά προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών, για ένα αναίμακτο τριήμερο, καθώς και τους πολίτες γενικότερα να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση το κοινό καλείται να ενημερώνει άμεσα την Αστυνομία και να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, επισημάνσεις ή και παρατηρήσεις για οποιοδήποτε θέμα, θα μπορεί να το κάνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση pressoffice@police.gov.cy ή μέσω του Επίσημου Λογαριασμού της Αστυνομίας Κύπρου στο Facebook. (Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός).
Επίσης, η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι, θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών για διάφορα θέματα, καθώς επίσης και ενημέρωση για τυχόν προβλήματα, που μπορεί να παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο, από τους λογαριασμούς της Αστυνομίας στο facebook, twitter, καθώς και από την εφαρμογή της Αστυνομίας για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες.http://ikypros.com/?p=99977#sthash.99Gnw8fA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: