Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Έντονα ενοχλημένο το Φόρειν ΄Οφις από την απόφαση Πούτιν για απαγόρευση των ΜΚΟ

Φανούλα Αργυρού

Με ανακοίνωσή του και με δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης κ. Ντέιβιντ Λίττινγτον, το Φόρειν ΄Οφις εκφράζει τις έντονες του ανησυχίες για το νόμο που υπέγραψε πριν λίγες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν,  ο οποίος (νόμος) επιτρέπει στις αρχές να θέτουν υπό απαγόρευση τις ξένες οργανώσεις - γνωστές ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις -  που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία  και να θεωρούνται "ανεπιθύμητες" αν αυτές θεωρηθούν ως απειλή  για τη Ρωσία.
«Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα παρενόχλησης των ΜΚΟ από τις ρωσικές αρχές, και εκείνων που εργάζονται μαζί τους στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Λίττινγτον και συνέχισε:

«Ο νέος νόμος θα επηρεάσει απευθείας τις εργασίες των διεθνών οργανισμών, να προωθούν και να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και ξεκάθαρα στοχεύει στο να υποσκάψει τη δουλειά των ρωσικών οργανώσεων. Οι ΜΚΟ έχουν σημαντική προσφορά στη κοινωνία. Καλώ τις ρωσικές αρχές να μην αναμειγνύονται στη πολύτιμη δουλειά των ΜΚΟ», δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρώπης.

Σημειώνουμε ότι, σε σχέση με τις έντονες ανησυχίες του Φόρειν ΄Οφις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, δεν ακούσαμε ποτέ τέτοια έντονη ανησυχία να εκφράζεται από το ίδιο στο αντίθετο που συμβαίνει στην Κύπρο.  Για τις ΜΚΟ που ιδρύθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία και χρηματοδοτούνται από ξένα ταμεία για να εργάζονται  προωθώντας λύσεις και προγράμματα που υποσκάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων. 

 Παρά μόνο ακούσαμε για κάποια σεμινάρια που το ίδιο το Φόρειν ΄Οφις διοργανώνει, για μας δίχως εμάς, αλλά  με συμμετοχή ΜΚΟ,  με στόχο μία λύση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων πολιτών Ελληνοκυπρίων προσφύγων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο 26.5.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: