Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Δεκάδες νεκροί στην Συρία σε επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας


Τουλάχιστον 59 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που έπληξε αγορά στην περιοχή αλ Μπαμπ, βορειοανατολικά της πόλης Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μια δεύτερη επιδρομή της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες επίσης χθες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η επιδρομή στην αλ Μπαμπ, όπως ανέφερε η ΜΚΟ, έγινε με βαρέλια με εκρηκτικά, ατσάλινους κυλίνδρους γεμάτους με θραύσματα και εκρηκτικές ύλες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τέτοιες αυτοσχέδιες βόμβες.
 
Οι συριακές δυνάμεις έχουν πλήξει πολλές φορές από αέρος την αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), από τα τέλη του 2014.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σθεναρά τους βομβαρδισμούς, που όπως ανέφεραν είχαν αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 70 άμαχοι.
 
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο το ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται εναντίον του εδάφους της ίδιας της χώρας αδιακρίτως, σκοτώνοντας πολίτες, όπως συνέβη σήμερα στο Χαλέπι με βάρβαρο τρόπο. Η χρήση βαρελιών με εκρηκτικά πρέπει να σταματήσει».
 
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν αναφέρθηκε στις επιδρομές, αλλά επικαλούμενο μια πηγή στον στρατό ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν άνδρες του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χαλέπι και έπληξε αντάρτες σε έναν δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την Τουρκία, νότια του Χαλεπιού, αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη.
 
Ο συριακός στρατός έχει υποστεί μια σειρά στρατιωτικών ηττών το τελευταίο διάστημα. Αντάρτες, ανάμεσά τους και μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα — του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία — πανηγύρισαν προχθές Παρασκευή την κατάληψη της τελευταίας πόλης που απέμενε στα χέρια του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την αρχαία πόλη Παλμύρα.
 
Στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζονται από παραστρατιωτικούς, και το ΙΚ νότια και νοτιοανατολικά της πόλης Χασάκα.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί μαχητές προσκείμενοι στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και 10 στις μάχες που ακολούθησαν. Μια ανακοίνωση του ΙΚ στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 30 άνδρες των αντιπάλων του.
 
Η επαρχία Χασάκα γειτονεύει με εδάφη που έχει καταλάβει το ΙΚ στο Ιράκ.
 
Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσε έξι επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και άλλες δεκαέξι στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.
 
Οι επιδρομές στη Συρία έγιναν στην αλ Χασάκα, στη Ντέιρ Εζόρ και στο Κομπάνι.
 
Στο Ιράκ οι επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις και μονάδες του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη, στο Μπάιτζι, στη Φαλούτζα, στο Χιτ, στο Κιρκούκ, στη Μοσούλη, στη Ραμάντι, στο Σίντζαρ και στην Ταλ Άφαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.
 
ΠΗΓΗ: Naftemporiki
http://www.sigmalive.com/news/international/237082/syria-dekades-nekroi-se-epidromes-tis-polemikis-aeroporias#sthash.87kBifTl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: