Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η εικαστικός Χαρίκλεια Μαυρονικόλα στην ήπειρο της μαύρης φυλής


H ήπειρος των τροπικών χωρών , των ποικίλων ζώων, της μαύρης φυλής και των μεγάλων ερήμων, η Αφρική, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την εικαστικό Χαρίκλεια  Μαυρονικόλα η οποία για χρόνια έζησε στο Ζαΐρ. 


Τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, ο διαφορετικός πολιτισμός , η γλώσσα και η θρησκεία  επηρέασαν τη ζωγράφο η οποία δηλώνει πως λατρεύει τη Αφρική, το πνεύμα της, την παράδοση, τα χρώματα της , τη μαγεία της αλλά και τη νοσταλγία της. Η συνάντηση με τον ηλικιωμένο νέγρο, με το τραχύ πρόσωπο και τις σκληρές γωνίες, ο παραδοσιακός χορός της νέγρικης φυλής ήταν για την ίδια κάτι το ξεχωριστό που τη συγκίνησε και την εντυπωσίασε.



Από την Αφρική . στην Κύπρο 
Η Χαρίκλεια για όλους εμάς τους φίλους της Λίλυ, συνεχίζει το καλλιτεχνικό της έργο στη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Πέγεια, σε μια πανοραμική τοποθεσία όπου ο ουρανός χαϊδεύει τη θάλασσα . 
Εκεί στο σπίτι της. στο ατελιέ της. Μπλε σκούρο και άλλοτε ανοικτό, ένας χορός χρωμάτων στις αποχρώσεις του γαλάζιου δείχνουν τα συναισθήματα της ζωγράφου , την προσμονή, την καρτερικότητα, την υπομονή της εικαστικού. Η αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της διάχυτη , κάθε πινελιά έχει το δικό της χαρακτήρα , απεικονίζει τη μαγική φύση, τον ουρανό και τη θάλασσα . 
Την ανατολή αλλά και την δύση. Ειδικά όταν πέφτει ο ήλιος . και έρχεται η δύση. ..Διαφορετικά τοπία κάθε στιγμή, αλλά και διαφορετικά συναισθήματα. Η Λίλυ ζωγραφίζει σιωπηλά, λες και βρίσκεται στο δικό της κόσμο. απορροφημένη στο έργο της, συνεπαρμένη από το μεγαλείο της φύσης αλλά και από τον πόνο της ψυχής. 

Το "χτύπημα" της ζωής και η επιστροφή στο Θεό
 Η μοίρα που έπαιξε άσχημο παιχνίδι για την εικαστικό, την έστρεψαν πιο κοντά στο Θεό. Η πίστη βέβαια πάντοτε υπήρχε. Η απεικόνιση  ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών στους πίνακες της, δεν άργησε να έρθει. Πρώτα η Παναγία, μετά η Αγία Μαρίνα και αργότερα ο Άγιος Ευθύμιος. Τα μαθήματα για να αγιογραφεί τα πήρε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Σκληρή η φυσιογνωμία του Άγιου Ευθύμιου ,όπως πιο πάνω και του ηλικιωμένου νέγρου. Ένας παραλληλισμός.
Και η χειροτεχνία.
Η κατασκευή με το χαρτί ήταν και αυτή στους στόχους της. Η πνευματική της αναζήτηση δεν σταματά στον καμβά. Η αρχή με  την κουκουβάγια, το πουλί της σοφίας  σε ονειρεμένα χρώματα.
Και όλα αυτά επ' ευκαιρίας της έκθεσης που προγραμματίζει για το Σάββατο 28 Μαΐου στο ξενοδοχείο CORAL BEACH στις 07:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: