Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Όλες οι λεπτομέρειες για την τρομοκρατική επίθεση σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης



Σύμφωνα με τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν η επίθεση έγινε από έναν τρομοκράτη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι τρομοκράτες ήταν περισσότεροι και φώναζαν αραβικά. Κατά την ώρα της επίθεσης εντός του κλαμπ βρίσκονταν 700-800 άτομα γιορτάζοντας τον ερχομό του νέου έτους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. 

 
Σύμφωνα με τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης “ένας τρομοκράτης σκότωσε με μακρύκαννο όπλο τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην είσοδο και ένα πολίτη και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί βίαια και αλύπητα αθώους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν την νέα χρονιά”. “Αυτή είναι μια τρομοκρατική επίθεση”, ανέφερε. 
 
Μετά την επίθεση το νυχτερινό κλαμπ εκκενώθηκε και η αστυνομία ξεκίνησε ειδική επιχείρηση για σύλληψη του δράστη. Μέχρι τις πρωινές ώρες δεν είχε ακόμη εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες.

Ο ιδιοκτήτης του Ρέινα Μεχμέτ Κοτσαρσλάν δήλωσε στην Χουριέτ ότι “οι άτιμοι μπήκαν μέσα και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν δώσει αυτή την πληροφορία. Για μια βδομάδα με δέκα μέρες είχαν ληφθεί εδώ μέτρα ασφαλείας συμπεριλαμβανομένης και της θάλασσας. Μετά τί έγινε; Ολοφάνερα έγινε επίθεση”. 

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ από τον λογαριασμό του στο τουίτερ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων και καταδίκασε τους τρομοκράτες που έκαναν την επίθεση, εκείνους που έδωσαν την εντολή και εκείνους που βοήθησαν στην εκτέλεσή της. “Πρόκειται για μια άνανδρη και προδοτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας μας, την ηρεμίας μας, την ενότητας μας, της αδελφοσύνης μας και όλων μας. Καμιά τρομοκρατική επίθεση δεν θα χαλάσει την ενότητά μας και δεν θα διαλύσει την αδελφοσύνη μας, δεν θα μειώσει τον αποτελεσματικό αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αποφασιστικό και αποτελεσματικό της αγώνα όπως και προηγουμένως για να ξεριζώσει την τρομοκρατία”, ανέφερε.
 

Νεότερα

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στη  διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, από  τους οποίους έχουν ανανωριστεί 21 και οι 15 ή 16 απ' αυτούς είναι ξένοι, ενώ ο  δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός  Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
 
Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 69 ανθρώπων, τέσσερις από τους  οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Οι έρευνες για να  βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα", πρόσθεσε ο  τούρκος υπουργός.


Η αστυνομία έχει εξαπολύσει σήμερα ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να  συλλάβει τον ύποπτο που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους  περιλαμβάνονται πολλοί ξένοι, σε νυκτερινό κέντρο όπου γιόρταζαν το ρεβεγιόν  της Πρωτοχρονιάς, σε μια επίθεση που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τρομοκρατική  ενέργεια.
 
Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ.  (00:15 ώρα Κύπρου), λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου είχε μπει το Νέο Έτος,  σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ  στα τυφλά μέσα στην ντισκοτέκ.  Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, όμως οι αξιωματούχοι  δεν το επιβεβαίωσαν.
 
Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως 15 ή 16 από τους  νεκρούς είναι ξένοι, αλλά πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 21  από τις σορούς. Πρόσθεσε πως 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και  τέσσερις απ' αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.  "Έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη. Η αστυνομία  διεξάγει επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα συλληφθεί σύντομα", δήλωσε ο  υπουργός στους δημοσιογράφους.
 
Η επίθεση συγκλόνισε και πάλι την Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί  να αναλάβει δυνάμεις έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον  Ιούλιο και σειρά πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε πόλεις μεταξύ των οποίων η  Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, μερικές από τις οποίες αποδόθηκαν στο Ισλαμικό  Κράτος ενώ κούρδοι μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη άλλων.
 
Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα  διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων  όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην  κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτάκιοϊ. 
Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό όταν ο  ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk. Μερικοί πήδησαν στα νερά του Βοσπόρου  για να σωθούν και διασώθηκαν από την αστυνομία.  Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης  χρησιμοποίησε ένα "όπλο μεγάλου βεληνεκούς" για να ανοίξει "με αγριότητα" πυρ  εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού  τουφεκιού.
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στη Χαβάη,  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε εντολή στην ομάδα του να προσφέρει  βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.  Οι Σαχίν και Σοϊλού μίλησαν αμφότεροι για έναν και μόνο δράστη, όμως άλλες  πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και στα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν πως οι δράστες  μπορεί να ήταν περισσότεροι. Τουλάχιστον ένας απ' αυτούς φορούσε στολή Άγιου  Βασίλη, την οποία αργότερα πέταξε για να μπορέσει να διαφύγει.
 
Η εφημερίδα Hurriyet επικαλέσθηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είπαν ότι οι  δράστες ήταν πολλοί και ότι φώναζαν στα αραβικά.
 
"Διασκεδάζαμε. Ξαφνικά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο σύζυγός μου είπε, μην  φοβάσαι, και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι έτρεχαν από πάνω μου. Ο σύζυγός  μου τραυματίσθηκε σε τρία σημεία", είπε στην εφημερίδα η θαμώνας του νυκτερινού  κέντρου Σινέμ Ουγιανίκ. 
"Κατάφερα να σπρώξω και να βγω έξω, ήταν τρομερό", είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι  είδε ανθρώπους βουτηγμένους στο αίμα και ότι της φάνηκε πως οι ένοπλοι ήταν  τουλάχιστον δύο.  
 
Δεκάδες ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα εστάλησαν στο νυκτερινό κέντρο στο  Ορτάκιοϊ, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που βρίσκεται κάτω από  μία από τις τρεις γέφυρες του Βοσπόρου και στην οποία υπάρχουν πολλά νυκτερινά  κέντρα, εστιατόρια και αίθουσες τέχνης.  "Δεν είδα ποιος πυροβολούσε, αλλά άκουσα τους πυροβολισμούς και άνθρωποι  έτρεχαν να φύγουν. Η αστυνομία έφθασε γρήγορα", έγραψε στο Twitter ο Σεφά  Μποϊντάς, ένας τούρκος ποδοσφαιριστής.  "Η κοπέλα μου φορούσε ψηλά τακούνια. Τη σήκωσα και τη μετέφερα στην πλάτη μου,  πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ιδιοκτήτης της Reina, ο Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, είπε πως  τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες  των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση.


κυπε