Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η Δι-ζωνική και στους «8 γύρους της Kολάσεως»

ΕΝΟΣΩ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ», ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ, ΒΕΛΟΥΔΙΝΑ Ή ΑΛΛΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ο δε όρος «Component parts» δημοσιεύθηκε (εννοείται με διαρροή από το Φόρεϊν Όφις) σε άρθρο του Economist στο Λονδίνο στις 8 Μαρτίου 1975, με χάρτη για φόρμουλα γεωγραφικής ομοσπονδίας με δύο component parts
Το κύριο άρθρο της «Σημερινής» στις 14.1.2018, «O 8ος Γύρος της Κολάσεως», ανακεφαλαίωσε το παρελθόν. Επισήμανε τη θανατηφόρα τυφλή πορεία των ηγετών. Και προειδοποίησε για τις μαύρες συνέπειες της κολασμένης γραμμής του Λονδίνου και της Άγκυρας με τη βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Την οποία δεν τολμούν, δεν έχουν το θάρρος και το πολιτικό ανάστημα να εγκαταλείψουν από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη (με κάποια ελαφρυντικά από Σπ. Κυπριανού). Οδηγώντας έτσι τον λαό και τον τόπο στον σίγουρο αφανισμό. Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα των δύο κρατών και της δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας, σε συνέχεια του άρθρου μου της περασμένης Κυριακής στη «Σημερινή».
H Διζωνική θα είναι νεκρή μόνο όταν…
Υπάρχει η άποψη στην Κύπρο ότι η ΔΔΟ είναι νεκρή και γι’ αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και άλλοι αναφέρονται σε άλλες λύσεις. Αν και κατανοώ το γνήσιο σκεπτικό της άποψης αυτής, πρέπει να τονιστεί ότι και οι άλλες λύσεις βασίζονται σ’ αυτήν ταύτην τη διαιρετική, ρατσιστική ραχοκοκκαλιά. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγείται στον λαό ότι «Σχέδια Ανάν», δύο κράτη, βελούδινα ή άλλα διαζύγια και όλες οι διχοτομικές παραλλαγές, είναι κτισμένες πάνω στη ΔΔΟ. Άρα απορρίπτονται όλες και ζητείται μια νέα στρατηγική για ενιαίο, ελεύθερο, προηγμένο δημοκρατικά, ευρωπαϊκό κράτος.
Η συνομοσπονδία των δύο κρατών που προνοούσε το απορριφθέν σχέδιο Χάνεϊ του Λονδίνου (που φόρτωσαν στον Κόφι Ανάν ) ως «Σχέδιο Ανάν», βασιζόταν στη ΔΔΟ και η απόσχιση σε δύο κράτη στην ίδια διαιρετική βάση βρίσκεται. Επομένως, για να είναι πράγματι νεκρή και ξεπερασμένη η ΔΔΟ με μια πραγματικά νέα στρατηγική, και όχι μνήματα του Αγίου Νεοφύτου, συνεπάγεται:
1) Να τεθεί επίσημα και αποφασιστικά αίτημα από την κυπριακή ηγεσία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το αμαρτωλό Συμβούλιο Ασφαλείας που τα ψήφισε, ακύρωση των ψηφισμάτων 649/90 και 750/92 και όσων αναφέρονται έκτοτε σε λύση ΔΔΟ και των όσων κατέγραψε στις 3 Απριλίου 1992 στην Έκθεσή του ο τότε Γ.Γ., πρώην Ναζί, Κουρτ Βάλντχαϊμ. Στην παράγραφο 20 της οποίας καθόρισε ότι η διζωνικότητα σημαίνει ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
2) Παράλληλα να ενημερωθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας ότι η ηγεσία της Κύπρου αλλάζει γραμμή. Αποσύρει τα πάντα και υιοθετηθεί νέα στρατηγική απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία και προχωρεί με όλα τα εις την διάθεσή της μέσα για αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμωρία της Τουρκίας για όλα της τα εγκλήματα. Το Κυπριακό ήταν και είναι θέμα εισβολής και κατοχής.
Τότε μόνο η ΔΔΟ θα θεωρείται νεκρή. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
O όρος Constituent States
Στις 9 Ιανουαρίου 2018, ο αγαπητός Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή των Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου, είπε ότι τη δεκαετία του 1990, πριν από το Σχέδιο Ανάν, ο εξίσου αγαπητός Δρ Βαγγέλης Κουφουδάκης από τις ΗΠΑ τού τηλεφώνησε και του είπε ότι συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον σε ανώτατα επίπεδα ο όρος component και μετά constituent states. Και του ζήτησε να το γράψει για να ενημερωθεί ο λαός και αφού το έγραψε ο Γ.Χ. εν χορώ τον διέψευσαν, γνωρίζοντας βέβαια ότι ήταν αλήθεια.
Ορθά τα είχε πει ο Δρ Κουφουδάκης και ορθά τα έγραψε ο Δρ Χαραλαμπίδης. Με μια διαφορά που απλώς συμπληρώνει την ιστορική συνέχεια της βρετανικής κηδεμόνευσης του Κυπριακού. Η πρώτη επίσημη, τουλάχιστον, αναφορά του όρου Constituent States (ο όρος που εμφανίστηκε στο «Σχέδιο Ανάν» το 2004 και ανακυκλώθηκε και στις παραγράφους 3 και 4 της Κοινής Διακήρυξης Αναστασιάδη/Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014) καταγράφτηκε από το Φόρεϊν Όφις σε Memorandum στις 3 Ιανουαρίου 1964, όταν ο τότε Permanent Under-Secretary στο Φόρεϊν Όφις και αφού είχε μιλήσει με τον τότε Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριτούν Ερκίν, ζήτησε να ετοιμαστεί σχέδιο ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο constituent states, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό (άρθρο μου στη «Σημερινή», 27 Αυγούστου 2017 «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ»).
Σε επιστολή του ο Francis Vallat (πέθανε το 2008) με τίτλο «Plan for the Reconstitution of Cyprus as a Federal State», 3.1.1964, και ο οποίος ήταν International Lawyer και Νομικός Σύμβουλος του Φόρεϊν Όφις μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1968, τους είχε τονίσει ότι δεν θα ήταν εύκολο ό,τι ζητούσαν… Και αν μελετήσει ένας τις δυσκολίες που τους υπέδειξε ειδικά σε σχέση με τις Συνθήκες του 1960 (Εγγυήσεως κτλ) θα βρει ότι αυτές είναι που συζητήθηκαν στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, όταν απέτυχαν να συμφωνήσουν με επικεφαλής τον Βρετανό Sir Alan Duncan με την 30μελή συνοδεία του… (Πηγή, βρετανικό έγγραφο FO 371/174745).
Ο όρος Component parts
Ο δε όρος «Component parts» δημοσιεύθηκε (εννοείται με διαρροή από το Φόρεϊν Όφις) σε άρθρο του Economist στο Λονδίνο, στις 8 Μαρτίου 1975, με χάρτη για φόρμουλα γεωγραφικής ομοσπονδίας με δύο component parts. Αφού προηγήθηκαν ένα μήνα ενωρίτερα (10.2.1975) οι «αρχές» προτάσεων για λύση που έδωσε ο αντιπρόσωπος στις συνομιλίες Γλ. Κληρίδης και που αναφέρονταν σε ένα σύνταγμα δι-κοινοτικού πολύ-περιφερειακού ομόσπονδου κράτους.
Στις 31 Αυγούστου 1998, σε κοινή δημοσιογραφική με τον Τούρκο τότε Υπ. Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε τη δημιουργία μιας κυπριακής συνομοσπονδίας «αποτελούμενης από δύο λαούς και δύο κράτη στο νησί». Στις 6 Φεβρουαρίου 2001, Ρ. Ντενκτάς στην «Κίπρις»: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μια διευθέτηση βασισμένη σε δύο κράτη είναι η έκφραση των σημερινών πραγματικοτήτων».
Στις 25 Ιανουαρίου 2002, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε στο CNN Turk: «Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστά έθνη στην Κύπρο, αν δεν γίνει αυτό αποδεκτό, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία». Τι ακολούθησε; 2004 – Τα Ηνωμένα Έθνη μάς παρουσίασαν το βρετανικό «Σχέδιο Ανάν», για δύο ξεχωριστά κράτη υπό την μορφή «δύο συνιστώντων κρατών» μέσω ΔΔΟ, διαλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα σχέδιο που εκπονήθηκε και με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων πολιτικών όπως του Γλ. Κληρίδη, ο οποίος υποσχόταν σε όλους τους ξένους ότι οι Έλληνες της Κύπρου θα το υπερψήφιζαν! (Ρ. Ντενκτάς, «Σημερινή», 28.12.2008).
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Βρετανού Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ για δύο κράτη, που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2014 στο Λονδίνο, ένας άνθρωπος μόνο βρέθηκε να κατακρεουργήσει την απάνθρωπη βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Και δεν ήταν άλλος από τον συμπατριώτη μας, Επίκουρο Καθηγητή Δρα Κλέαρχο Α. Κυριακίδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Πνοή Λαού, στη Δημοσιογραφική Εστία το Σάββατο, 13.1.2018, στη Λευκωσία. Οι δηλώσεις του Δρος Κυριακίδη το 2014 (Απορρίπτοντας τη φυλετική διάκριση στην Κύπρο) στα Αγγλικά εδώ:
Κλείνω με το προειδοποιητικό μήνυμα της «Σημερινής»:
«Ουδείς υποψήφιος θέλησε, μπόρεσε ή πέτυχε να προτείνει προς έγκριση στον Λαό πολιτική καθαρή. Με στόχο καθαρό. Και με ενότητα λαού και ηγεσίας ειλικρινή, ώστε να μπορεί να ζητά και από άλλους βοήθεια. Όταν αυτά δεν μπορούν να τα επιτύχουν, πώς διακηρύττουν ότι θα επιτύχουν κάτι καλύτερο απ’ όσα καταστροφικά πέτυχαν τα τελευταία χρόνια; Αρχίζει ο Όγδοος (ίσως και τελευταίος) Γύρος της Κολάσεως;».
Και για συμπλήρωμα προσθέτω την υπενθύμιση του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη στην ημερίδα της 13ης Ιανουαρίου 2018 (από τις διακηρύξεις του Δρος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ): «Η Ελευθερία ποτέ δεν παραχωρείται εθελοντικώς από τον καταπιεστή. Πρέπει να την απαιτήσουν οι καταπιεσμένοι».
Ολόκληρη η διάλεξη του Δρος Κλ. Α. Κυριακίδη στις 13.1.2018, εδώ: http://www.onisilos.gr/?p=14300

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος