Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Τα ερευνητικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου αναδείχθηκαν σε παγκόσμιο συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια



Το Ινστιτούτο Κύπρου (CyI) και τα ερευνητικά του επιτεύγματα αναδείχθηκαν στο φετινό συνέδριο SolarPACES 2018 (Solar Power and Chemical Energy Systems), που πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, με τη συμμετοχή 570 σύνεδρων από 41 χώρες.

Το SolarPACES είναι ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας Τεχνολογίας (TCP) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο για τη συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια (CSP) και των συστημάτων χημικής ενέργειας. Προσφέρει ένα φόρουμ για την έρευνα, τη βιομηχανία, την πολιτική και τα ενδιαφερόμενα μέρη χρηματοδότησης, όπου συζητιούνται και ανταλλάσσονται πληροφορίες με κορυφαίους παγκοσμίως εμπειρογνώμονες. Ο Καθηγητής Manuel Blanco, κάτοχος της έδρας ERA για την ηλιακή ενέργεια στο Ινστιτούτο Κύπρου, είναι ένας από τους Αντιπροέδρους του προγράμματος συνεργασίας και είναι ο πρόεδρος του SolarPACES τα τελευταία έξι χρόνια.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε από τους καθηγητές του ΙΚυ, Manuel Blanco και Κώστα Παπανικόλα μια σύνοδος της ολομέλειας για την αλλαγή του κλίματος και τις λύσεις προσαρμογής και μετριασμού που μπορεί να προσφέρει η συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια, ειδικά στο μεσογειακό πλαίσιο. Κατά τη σύνοδο αυτή συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προτάθηκαν στρατηγικές μετριασμού και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων μέτρων πολιτικής. Στη σύνοδο συμμετείχαν η καθηγήτρια Maria Snussi, από το Πανεπιστήμιο Mohammed V του Μαρόκου, ο Δρ. Luis Crespo, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ηλιακής Θερμικής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESTELA), ο Δρ. Michel Jarraud, Ομότιμος Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και ο καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου.
Η εν λόγω σύνοδος αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο συνέχεια των συμπερασμάτων του συνεδρίου του ΙΚυ για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια του συνεδρίου του ΙΚυ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (EMME) προσδιορίστηκε ως περιοχή, όπου οι κλιματικές αλλαγές θα εκδηλωθούν με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους και τις υποδομές της, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι υφιστάμενες και αναδυόμενες τεχνολογίες για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογίες στους τομείς της ενέργειας, της αφαλάτωσης, της διαχείρισης των υδάτων, του κλιματισμού, της υγείας και της γεωργίας. Με το πέρας μάλιστα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή που θα καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την Κύπρο, ώστε να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να μετριάσει τις συνέπειές της για τη Μεσόγειο.
Το Ινστιτούτο Κύπρου συνέβαλε περαιτέρω στην επιτυχία της Διάσκεψης SolarPACES με την προεδρία τεχνικών επιτροπών και με αρκετές παρουσιάσεις από τους ερευνητές του ΙΚυ. Στην τελική σύνοδο της διάσκεψης παρουσιάστηκαν και εγκωμιάστηκαν από τον εισηγητή του Συνεδρίου η τεχνολογία συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας και αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Κύπρου και η προσέγγιση μοντελοποίησης που χρησιμοποιεί βασισμένη στη γλώσσα Modelica.