Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Γεννήθηκε πιθηκάκι στο Ζωολογικό κήπο Πάφου


Γεννήθηκε το πιθηκάκι, ο Ρώμαιο του είδους Μandrilo στο Pafos Zoo.
Ένα τρισχαριτωμένο πιθηκάκι του είδους Μandrilo γεννήθηκε πριν από 13 μέρες στο Pafos Zoo στο ζωολογικό κήπο στην Πέγεια.

Το όνομα του είναι “ Ρώμαιο ” και σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Pafos Zoo Ιούλιο Χριστοφόρου είναι το 4o μωρό που γεννήθηκε στο Zωολογικό κήπο.
Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως τα πιθηκάκια του είδους Μandrilo κατάγονται από την Αφρική ζουν σε τροπικά δάση κι σε 20μελή ομάδες ενώ είναι παμφάγα ζώα , τρώνε έντομα , φρούτα, λαχανικά και κρέας από τρωκτικά και μικρά πουλιά.
Ενδεικτικά ανέφερε πως τα συγκεκριμένα πιθηκάκια ζουν στην φύση γύρω στα 20 χρόνια ενώ στην αιχμαλωσία μέχρι τα 27 τους .
Όπως ανέφερε ο κτηνίατρος ο Ζωολογικός κήπος στην Πέγεια φιλοξενεί τους γονείς του Ρώμαιο , τον πατέρα του Μάξ 14 μόλις ετών και την μητέρα του Εύα 16 ετών που αφίχθησαν από το Βέλγιο το 2008 και έκτοτε φιλοξενούνται στο Pafos Zoo.
To ζεύγος έχει χαρίσει στο Ζωολογικό κήπο τέσσερα πανέμορφα πιθηκάκια , δύο θηλυκά τριών και τεσσάρων χρονών αντίστοιχα, ένα αρσενικό το Μό που είναι σχεδόν ενός χρόνου και τον μόλις 13 ημερών Ρώμαιο.
Τα πιθηκάκια του είδους Μandrilo συνέχισε, έχουν πολλά όμορφα χρώματα, το αρσενικό αναπτύσσεται γύρω στα 37 κιλά και είναι αρκετά απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση ενώ χαρακτηρίζονται – όπως είπε - ως υπέροχα και αρκετά σπάνια ζώα.
Προσπαθούμε είπε ο κ. Χριστοφόρου να τα προστατέψουμε κάνοντας μάλιστα έρευνες για την αναπαραγωγή τους και την επιβίωση τους.
Πρόσθεσε επίσης πως ο Ρώμαιο είναι μικρός και θα φιλοξενηθεί στο Pafos Zoo ενώ τα δύο θηλυκά αδελφάκια του και ο Μο έχουν ανταλλαχθεί με άλλα ζώα σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας.
Η κύηση διαρκεί γύρω στους εννέα μήνες, κατέληξε .
Σημειώνεται πως ο Ζωολογικός κήπος στην Πέγεια φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ζώων από κάθε γωνιά του πλανήτη σε ένα καταπράσινο περιβάλλον 100.000 τ.μ.
Στον Ζωολογικό κήπο κυκλοφορούν κροκόδειλοι , τροπικά πουλιά, παπαγάλοι, αετοί, στρουθοκάμηλοι, καμήλες, φλαμίνγκο και άλλα ζώα όπως γκαζέλλες, καμηλοπαρδάλεις, ιγκουάνα, τιγράκια, χρυσοκέφαλα πιθηκάκια και διάφορων ειδών ερπετά.