Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Το Ινστιτούτο Κύπρου τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ακαδημαϊκού και Επιστήμονα Κώστα Στεφανή



Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση εις μνήμη του Καθηγητή Κώστα Στεφανή (1928 - 2016), ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση και ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, στις 6:30 το απόγευμα, στο νεόδμητο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Κύπρου, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Αθαλάσσα.


Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν χαιρετισμό, η Α.Ε. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κώστας Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ομότιμο μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Γιώργος Βασιλείου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας.

Ο Κώστας Στεφανής, ήταν ένας πρωτοπόρος Καθηγητής και διακεκριμένη προσωπικότητα με διεθνή φήμη στο χώρο της Ψυχιατρικής. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Mόντρεαλ του Kαναδά και στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των H.Π.A. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας και Ιδρυτικός Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Συνεργατικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία.

Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρίας, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ισόβιο μέλος (τιμής ένεκεν) του Συμβουλίου του. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας, μέλος και Πρόεδρος επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το 1994 διορίστηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας ήταν και Πρόεδρος.

Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και από το 2002 έως το 2004 διετέλεσε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη.

Ο Κώστας Στεφανής διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου και υπήρξε μέλος του πρώτου Συμβουλίου Επιτρόπων του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου (2005-2013), συνεισφέροντας σημαντικά στη διαμόρφωση του οράματος που διαπνέει το Ινστιτούτο και στηρίζοντας το Ίδρυμα ουσιαστικά από την αρχή της λειτουργίας του.