Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

H Medochemie εγκατέστησε καινοτόμο Ανακυκλώψαρο σε παραλία της ΛεμεσούΜε στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση πλαστικών και στην ενεργή συμμετοχή του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημά μας, η εταιρεία Medochemie, σε συνεργασία με το Δήμο Γερμασόγειας προχώρησε στην εγκατάσταση καινοτόμου Έργου Ανακύκλωσης στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου.

Η τοποθέτηση του «Ανακυκλώψαρου», ενός πρωτότυπου έργου σε σχήμα ψαριού, που δημιουργήθηκε για την ανακύκλωση των πλαστικών από τον καλλιτέχνη Απόστολο Παντελή, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Τα αποκαλυπτήρια της κατασκευής έγιναν από τη Διευθύντρια της Medochemie Δάφνη Πίττα, το Δήμαρχο Γερμασόγειας Κυριάκο Ξυδιά και τον Προέδρο του Ναυτικού Ομίλου Γιώργο Παναγιώτου.
Το μήνυμα ότι όλοι μας θα πρέπει να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα μας έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, Δρ. Χριστάκης Σεργίδης, ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο θάλασσα, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχεί καθώς όταν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.
Επειδή η Μεσόγειος Θάλασσα σημείωσε ο Δρ Σεργίδης,  άρχισε να «πνίγεται» από πλαστικά θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο τους στο νερό, με την ανακύκλωσή τους. Σήμερα, από τα 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο το 30% ανακυκλώνεται είπε, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, το 2050 αναμένεται οι ωκεανοί να περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, δηλαδή θα πλαστικοποιηθούν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Macquarie της Αυστραλίας, τα χημικά που ελευθερώνονται από τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς που παράγουν πάνω από το 10% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, επισημαίνοντας ότι, εάν συνεχιστεί η ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια φήμη της τόσο σαν τουριστικός προορισμός, όσο και σαν περιοχή με πλούσια αλιευτική δράση.
Η Medochemie  έχοντας σαν αποστολή της την προστασία της υγείας των ανθρώπων, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει με την εγκατάσταση νέων καινοτόμων έργων ανακύκλωσης, τόσο σε άλλες παραλίες της Λεμεσού όσο και σε άλλες πόλεις, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς.