Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Στους 45 βαθμούς η θερμοκρασία στη Γαλλία



Την υψηλότερη θερμοκρασία της από τότε που υπάρχουν στοιχεία κατέγραψε σήμερα η Γαλλία, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 45,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε καταγραφεί 44,3 βαθμούς. Στην Ισπανία άλλα δύο άτομα πέθαναν από θερμοπληξία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον καύσωνα στα 9. 





Οι «45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», διευκρίνισε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter. 


Λίγο νωρίτερα, το θερμόμετρο είχε πιάσει τους 44,3 βαθμούς Κελσίου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό διαμέρισμα του Βοκλούζ, σπάζοντας τους 44,1 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Μονπελιέ και τη Νιμ τον Αύγουστο του 2003. 


Το Βοκλούζ είναι ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα της Γαλλίας που τέθηκαν για σήμερα σε κόκκινο συναγερμό. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο συναγερμός καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή. 



Σε όλη τη χώρα εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν και άλλα ζήτησαν από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, εάν είναι δυνατόν. Οι εξετάσεις για τα γυμνάσια αναβλήθηκαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα. 


europe-heat03



Στα 9 τα θύματα του καύσωνα – Νεκρός ένας 17χρονος στην Ισπανία



Στην Ισπανία ένας 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, μετά από αδιαθεσία που ένιωσε κατά τη διάρκεια εργασίας στην ύπαιθρο, στην Ανδαλουσία. Αναφέρθηκε ότι υπέστη σπασμούς, μετά από άλμα στην πισίνα, που μπήκε για να κρυώσει. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν και πέθανε στο νοσοκομείο. 



Το δεύτερο θύμα είναι ένας 80χρονος που πέθανε αφότου κατέρρευσε, ενώ θεωρείται ότι υπέστη θερμοπληξία στο Βαλαντρολίντ. Δύο άτομα επίσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας. 



Οι θερμοκρασία στην Ισπανία αναμένεται ότι θα ανέλθει στους 42 βαθμούς την Παρασκευή. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό σε περιοχές της Καταλονίας, του Ναβάρε και στη χώρα των Βάσκων. 


europe-heat02



Ανοιχτά μουσεία για κλιματισμό στη Μασσαλία 



Την ίδια ώρα, μεγάλες πόλεις κοντά στη γαλλική ακτή, όπως η Μασσαλία, όπου οι θερμοκρασίες λόγω θάλασσας είναι λίγο χαμηλότερες, άνοιξαν δωρεάν τα μουσία την Παρασκευή, για άτομα που ψάχνουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα μέρη. Πολλές δημοτικές πισίνες επίσης άνοιξαν δωρεάν. Παράλληλα, υπήρξε ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικού για καλοκαίρι, καθώς τα σπίτια βάζουν ανεμιστήρες. 



Άλλες πόλεις δίνουν μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιορίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ανάμεσά τους το Παρίσι, η Λιόν, η Μασσαλία και το Στρασβούργο.


europe-heat04






Στις θερμοκρασίες-ρεκόρ αναφέρονται στα πρώτα θέματά τους οι γαλλικές εφημερίδες. 




«Η Γαλλία γνωρίζει αυτήν την εβδομάδα ένα κύμα πρωτοφανούς καύσωνα σε ένταση και ανάπτυξη. Θα κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. 76 νομοί έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και τέσσερις νομοί σε κόκκινο συναγερμό, ένα πρωτοφανές μέτρο» σημειώνει η γαλλική Liveration, προσθέτοντας ότι μέσα σε λίγες ώρες, η χώρα έσπασε για δεύτερη φορά το εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας, πρώτα στο Καρπεντράς με 44,3 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια στη Βιλγιέιγ με 45,1 βαθμούς Κελσίου. 



«Η θερμοκρασία για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 45 βαθμούς στη Γαλλία» είναι ο τίτλος της «Le Monde», που αναφέρει ότι την πέμπτη μέρα πρωτοφανούς καύσωνα, το ρεκόρ καταγράφηκε στην Βιλγιέιγ. 



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η χώρα και ιδιαίτερα στα Νοτιοανατολικά, είχε προετοιμαστεί για υψηλές θερμοκρασίες, η ζέστη ώθησε τους κατοίκους να ξανασκεφτούν τη μέρα τους. Μάλιστα, επιχειρηματίας στο Καρπεντράς, που για πρώτη φορά έσπασε το ρεκόρ αναφέρει ότι οι πολίτες βγήκαν πολύ νωρίς σήμερα το πρωί και επέστρεψαν πριν το μεσημέρι. 


https://www.protothema.gr/world/article/903782/kausonas-stin-europi-rekor-thermokrasias-olon-ton-epohon-sti-gallia/