Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Σήμερα το τελευταίο αντίο στο Δημήτρη Χριστόφια

Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας θα τελεστεί σήμερα η κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο,  στις 5 μ.μ..
Στην κηδεία θα παραστούν, πέραν του Διπλωματικού Σώματος, που είναι διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τουρκοκυπριακών κομμάτων.
Στην Κύπρο για το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Χριστόφια θα έρθουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα υπογράψει και το βιβλίο συλλυπητηρίων της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον Δημήτρη Χριστόφια.
Στην κηδεία θα παραστεί και η Επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Το παρών θα δώσουν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μπαρίς Μπουρτζιού και ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Αριστερό Κίνημα, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και οι Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS και KTAMS.
Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα παραστεί στην κηδεία.

Επίσης, εκπρόσωποι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, της γερμανικής αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής, Helmut Scholz, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, και του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.
Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.
Στις 15.00 το φέρετρο με τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια θα τοποθετηθεί σε κιλίβαντα πυροβόλου και εν πομπή μελών της ΕΔΟΝ, θα πορευθεί προς τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, η οποία θα μεταδοθεί από το Σίγμα.
Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ως δημόσια αργία.