Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ένας νεκρός και πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο


Άλλος ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό στην Κύπρο, με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά να ανέρχονται σήμερα στα 5, από σύνολο 1796 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόκειται για άνδρα 76 ετών, με εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται πλέον σε 20, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 15, έντεκα άνδρες και 4 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.
Ανακοινώνοντας τα σημερινά αποτελέσματα, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 είναι 5 από σύνολο 1,796 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:
Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 280 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με 1 θετικό αποτέλεσμα,
Από σύνολο 108 εργαστηριακές εξετάσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα,
Από σύνολο 395 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
Από σύνολο 551 δείγματα που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα,
Από σύνολο 241 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα, και
Από σύνολο 212 διαγνώσεων από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 16,287 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα 494 εργαστηριακές εξετάσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 822 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

«Οι αριθμοί που μόλις ανακοινώσαμε ενισχύουν την ενθαρρυντική εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τα επιδημιολογική δεδομένα είναι σε πολύ επίπεδο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για αυτή την εξέλιξη. Με βάση, λοιπόν, αυτά τα θετικά δεδομένα, η Επιστημονική Επιτροπή θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι αποφάσεις είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας για αυτό δεν θα επεκταθώ», είπε ο κ. Κωστρίκης.
Ανέφερε ότι «δεν θα κουραστούμε να σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη βοήθεια που έχετε προσφέρει και την ίδια ώρα να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίζουμε, ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για να διαφυλάξουμε αυτά που έχουμε επιτύχει. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έχει κριθεί η μάχη αλλά όχι ο πόλεμος».
Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε από την πλευρά του ότι τα κρούσματα παγκόσμια ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 208,000. Πέραν των 890,000 ασθενών ανάρρωσαν πλήρως, είπε και ακολούθως ανακοίνωσε το θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου στην Κύπρο με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, όπως είπε, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 19 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, είπε.
«Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα, η εικόνα όσον αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι θετική. Ετοιμαζόμαστε και το δικαιούμαστε για σταδιακή επιστροφή όχι στην καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα. Είναι αντιληπτό ότι και σε αυτή τη φάση, ο κάθε ένας από εμάς έχει να παίξει τον δικό του ρόλο. Με τη σταδιακή επάνοδο σε κάποια μορφής κανονικότητα, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των σωστών αποστάσεων θα είναι καθοριστική. Οποιαδήποτε χαλάρωση από μέρους μας θα οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις. Ό,τι έχουμε πετύχει είναι εύθραυστο», είπε.
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες στα νοσηλευτήρια και βαριά πάσχοντες και ενδεχόμενα κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα τα καταφέρουν. Στόχος μας θα πρέπει να είναι αυτοί οι αριθμοί να είναι όσο το δυνατό μικρότεροι. Είμαστε λοιπόν θεωρητικά σε θέση να περάσουμε στην 1η φάση χαλάρωσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να υποβληθούν σε εξέταση μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «το σύνολο των μεταναστών όπως επίσης και των αλλοδαπών, οι οποίοι ξέρουμε ότι μπορεί να δουλέψουν σε εργοτάξια είναι μια μερίδα των συνανθρώπων μας που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και υπάρχουν σκέψεις να μελετηθούν ιδιαίτερα αυτές οι δύο κατηγορίες».
Η λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας είπε ότι ο Υπουργός Υγείας σήμερα μετά από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών έχει εγκρίνει τη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης στο 10% των ατόμων που διαμένουν στους δύο χώρους φιλοξενίας στην Κύπρο.
Ερωτηθείς ο κ. Κωστρίκης ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού στην Κύπρο που έχει επιμολυνθεί με τον ιό, είπε ότι «για να μπορέσουμε να βρούμε αυτό τον αριθμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούμε νομίζω είναι καλύτερα να περιμένουμε να τελειώσουν όλες οι μελέτες…», προσθέτοντας ότι «εγώ πιστεύω είναι μικρότερη των 2 ή 3 κρουσμάτων ανά χίλια άτομα».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των οργανωμένων ασθενών για την ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό της Έγκωμης, δεδομένου και των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε υπεραγορές της περιοχής, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «υπάρχουν αρκετά κρούσματα στη συγκεκριμένη υπεραγορά και υπάρχει η πιθανότητα τα κρούσματα να προέρχονται από έξω, δηλαδή από τους πελάτες. Αυτό θα μελετηθεί ενδελεχώς από την επιστημονική επιτροπή και θα αποφανθούμε αν θα χρειαστεί ειδική μελέτη μόνο για τους κατοίκους της Έγκωμης».
Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να έκλεινε προσωρινά πλήρως ο χώρος για προστασία και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και των πελατών, είπε ότι «αυτό εναπόκειται στους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου Υγείας».
Σε σχέση με τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται στα 15 με τα σημερινά κι αν υπάρχει ανησυχία για αυτό το θέμα, ο κ. Κωστρίκης απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι αυτά τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων για το άνοιγμα των εκκλησιών, ο κ. Λοΐζου είπε ότι τοποθετήθηκε εχτές για αυτό το θέμα «και νομίζω θα παραμείνω στη χθεσινή μου τοποθέτηση. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται. Το έχει συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την πρώτη φορά με την ηγεσία της εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα συζητήσουν και πάλι, αν δεν κάνω λάθος, εντός των ημερών και φαντάζομαι θα πάρουν και την άποψη της συμβουλευτικής, επιστημονικής επιτροπής και θα αποφασίσουν αυτό το οποίο οι ίδιοι κρίνουν ως πιο σωστό. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασίες διαμάχης, ειδικά μεταξύ επιστημονικών ομάδων. Ως χώρα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά τώρα, χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή…»
Σε ερώτηση αν η προσωπική άσκηση σε εξωτερικό χώρο είναι επικίνδυνη για την εξάπλωση του ιού, ο κ. Λοΐζου είπε ότι εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις, οι εξωτερικοί χώροι είναι πολύ πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς χώρους, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με κάποιες δημοσιεύσεις «πιθανόν η έντονη σωματική άσκηση να δίνει τη δυνατότητα στα σωματίδια να επεκταθούν σε μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μελετηθεί».
Είπε, επίσης, ότι «η απλή σωματική άσκηση, ο περίπατος, σε πρώτη φάση δεν θα περικλείει κινδύνους, υπό την προϋπόθεση ότι τα άτομα, τα οποία θα κάνουν αυτή την άσκηση θα είναι άτομα τα οποία θα είναι υγιή, δεν θα έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα και θα τηρούνται πάντοτε οι αποστάσεις».


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: