Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Δείτε τα μέτρα στήριξης που ζητεί ο επισιτιστικός κλάδος στην Κύπρο. Καθοριστική η παρέμβαση της ΟΣΙΚΑ




Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής – ΟΣΙΚΑ - είχε κάνει δυναμική παρέμβαση προς όλους του αρμόδιους φορείς αλλά και προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας  οικονομικές ελαφρύνσεις και στήριξη των κέντρων.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία της ΟΕΒ συστάθηκε,  Συντονιστικό Σώμα ΟΕΒ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τομέα της εστίασης στην οποία λαμβάνουν μέρος όλοι οι σύνδεσμοι και φορείς της επισιτιστικής βιομηχανίας.

Η παρέμβαση της ΟΣΙΚΑ θεωρείτε σημαντική, μιας και διεκδίκησε δυναμικά την οικονομική στήριξη των κέντρων αναψυχής λόγω κορωνοϊού. Έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις του συντονιστικού σώματος με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων τα οποία θα αποσταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως πληροφορούμαστε η ΟΕΒ ήδη έχει αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας μεταξύ άλλων και στήριξη των κέντρων αναψυχής.  
Για τις επιχειρήσεις εστίασης, αναφέρουν οι πηγές μας, η ΟΕΒ εισηγείται :

Για τον κλάδο της εστίασης θα πρέπει να υιοθετηθούν αυξημένα ποσοστά μείωσης των ενοικίων, καμία αύξηση ενοικίων μέχρι το τέλος του 2021, και επέκταση της αναστολής εξώσεων για περίοδο 12 μηνών, μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Για τον ΦΠΑ, μείωση του συντελεστή για υπηρεσίες dine-in από 9% σε 7% και για υπηρεσίες Take Away και Delivery από 5% σε 3% για την περίοδο μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Επίσης γίνεται αναφορά σε πολεοδομικά κίνητρα και χαλαρώσεις και εισηγείται να δοθούν τα απαραίτητα πολεοδομικά κίνητρα και χαλαρώσεις μέχρι το τέλος του 2021 για περαιτέρω στήριξη του κλάδου.

Για την περίοδο της πλήρους αναστολής εργασιών των επιχειρήσεων, να απαλλαγούν από χρεώσεις που αφορούν σκύβαλα, τέλη λειτουργίας και άλλες παρόμοιες χρεώσεις.

Να υπάρξει ειδική ρύθμιση των χρεώσεων (εκπτώσεις) για την περίοδο που θα ξεκινήσει από την επαναλειτουργία του τομέα της εστίασης μέχρι και το τέλος του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: