Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Πάνω από 40 χιλιάδες οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό



Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας. Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 1.997 άτομα, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά το φράγμα των 40.000.


Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς η Αμερική ξεπέρασε κατά 17.000 θανάτους την Ιταλία, κερδίζοντας έτσι αυτό το μακάβριο ρεκόρ. Επιπλέον, καταγράφει πάνω από 764.053 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, στο κέντρο της πανδημίας βρίσκεται η περιοχή του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Ουάσιγκτον, ενώ η Βοστώνη και το Σικάγο καταγράφουν ανησυχητική έξαρση.

Αν και έχουν διενεργηθεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια τεστ – ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν γίνει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου- πολλά από αυτά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.



Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ερευνητές των εργαστηρίων αλλοίωσαν τα θετικά τεστ, κάνοντας δοκιμές σε δείγματα χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Η ανεπάρκεια της χώρας αποτυπώνεται και στο αίτημα που έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προς τη Νότια Κορέα, προκειμένου να σταλούν 600.000 τεστ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Άλλο ένα ζήτημα ήταν η καθυστέρηση των τεστ. Άρχισαν να πραγματοποιούνται μαζικά, ενώ είχε ήδη νοσήσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από μία σφοδρή σύγκρουση που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες: πολλοί είναι οι κυβερνήτες πολιτειών που βρίσκονται σε εμφύλιο με τον Τραμπ, εξαιτίας των ισχυρισμών του ότι θα έπρεπε να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς διαθέτουν επαρκή αριθμό τεστ. Η ρήξη προκλήθηκε μετά και τις διαδηλώσεις πολιτών, υποστηρικτών του Τραμπ, που απαιτούν την άρση των μέτρων και την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Μίσιγκαν, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα στο Νιού Χάμσαϊρ, την Καλιφόρνια, το Τέξας και το Οχάιο.



Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τους διαδηλωτές, κατηγορώντας κάποιους Δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι «το παράκαναν». Απέναντί του στέκεται ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο. «Ο αποκλεισμός είναι συναισθηματικά δύσκολος και οικονομικά καταστροφικός. Αλλά πως μπορεί αυτή η κατάσταση να επιδεινωθεί και να επιδεινωθεί γρήγορα; Με το να πολιτικοποιείται αυτό το συναίσθημα. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», δήλωσε. Ο πρόεδρος πάντως καταφέρθηκε για ακόμα μία φορά εναντίον της Κίνας. Συγκεκριμένα, την απείλησε ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες» στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του ήρθαν σε επικοινωνία, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την απειλή της πανδημίας. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία ενάντια στις απειλές που θέτει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην δημόσια υγεία και τις οικονομίες των δύο χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον οικουμενικό πατριάρχη είχε ο Τραμπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε να εκφράσει τις θερμότερες ευχές του για την εορτή του Πάσχα. Οι δύο άνδρες, μάλιστα, είχαν προγραμματίσει συνάντηση, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.



https://www.protothema.gr/world/article/997689/sti-dini-tis-pandimias-tou-koronoiou-oi-ipa-xepernoun-tous-40000-oi-nekroi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: