Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Απεβίωσε ο πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Διονύσιος


Aπεβίωσε σε ηλικία 82 ετών τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες μέρες ο πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Διονύσιος , ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του εκκλησιαστικού δικαστηρίου στην Πάφο και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πάφου Γεώργιος βαθιά συγκινημένος, ανέφερε πως ο πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Διονύσιος Παπαχριστοφόρου είχε σωρεία προβλημάτων τα οποία τον οδήγησαν πριν από ένα και πλεόν χρόνο σε παραίτηση από την Ηγουμενία της Μονής.
Ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε , όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, “το 1938 και για 40 και πλέον χρόνια ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Χρυρορροϊατίσσης στην Παναγιά” και πρόσφερε, όπως είπε, “πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία της Πάφου ως πρόεδρος του εκκλησιαστικού δικαστηρίου και στην Εκκλησία της Κύπρου ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου μετά το πραξικόπημα επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου”.
Πριν το πραξικόπημα είχε υπηρετήσει ως υπεύθυνος του εργαστηρίου συντήρησης εικόνων στον Άγιο Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά.που ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο γιατί είχε σπουδάσει εκτός από Αρχαιολογία στην Σχολή της Χάλκης , και συντήρηση εικόνων στην Ρώμη.
Για αυτό σημείωσε ο Πάφου Γεώργιος , ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος μπορούσε να ηγηθεί του εργαστηρίου.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος γεννήθηκε , στο χωριό Κέδαρες της επαρχίας Πάφου το 1938. Σε ηλικία 14 χρονών προσελήφθη ως δόκιμος στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Το 1956 χειροτονήθηκε σε διάκονο και το 1959 διορίστηκε Γραμματέας της Μητρόπολης και διάκονος του Μητροπολίτη.
Στον Εθνικό αγώνα για την ελευθερία, του 55-59, ο διάκονος Διονύσιος έγινε μέλος της ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο «Θάνος» και συμμετείχε σ’ αυτό τον παλλαϊκο αγώνα, με την ίδρυση 45 Θρησκευτικών Ορθόδοξων Ιδρυμάτων, με την έκδοση του επίσημου οργάνου της Νεολαίας της ΕΟΚΑ το «Εγερτήριο Σάλπισμα» και με την μεταφορά επιστολών. Για τη δράση του συνελήφθη από τους Άγγλους και βασανίσθηκε.
Το 1961 γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία και αποφοίτησε το 1965 με το τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θεολογίας». Με την επιστροφή του στην Κύπρο, προσλαμβάνεται ως Ιεροκήρυκας και Γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, μέχρι το 1967, όταν, με υποτροφία από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ φεύγει ξανά για σπουδές «Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων και παλαιών εντύπων κειμένων» στη Ρώμη, όπου εμπλουτίζει τη μόρφωσή του με σπουδές και στη Βιβλιοθηκονομία.

Το 1971 ο Μητροπολίτης Πάφου Γεννάδιος τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και τον προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη. Η εκτίμηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο πρόσωπό του εκδηλώνεται για άλλη μια φορά, με το διορισμό του ως Διευθυντή του Κέντρου Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων, που ιδρύθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στη Τρεμετουσιά. Μετά την εισβολή κατέφυγε στη Μονή Αγίου Νεοφύτου, όπου οργάνωσε εργαστήρι συντήρησης και όπου συντήρησε όλες τις εικόνες που βρίσκονται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής.
Από το 1975 μέχρι το 1979 διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, περίοδος κατά την οποία δίδαξε Ιστορία και Παθολογία του Βιβλίου στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Το 1976 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Μητροπόλεως Πάφου και μετά του προέδρου του Συμβουλίου Πνευματικής Λύσεως του Γάμου. Συμμετείχε σε πολλές αποστολές εκπροσώπησης της εκκλησίας της Κύπρου στο εξωτερικό και δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Το 1978 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, από όπου παραιτήθηκε το 2019.
Πέρα από το Θρησκευτικό και φιλανθρωπικό έργο, δημιούργησε Εικονοσκευοφυλάκιο, όπου εκτίθενται οι θησαυροί της Μονής, Πινακοθήκη με έργα Κυπρίων και ξένων ζωγράφων, Κέντρο Εικονολογίας, Βιβλιοθήκη.
Σημειώνεται πως ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Παπαχριστοφόρου κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνδέθηκε με στενή φιλία με τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το 2018, στον εορτασμό των 40 χρόνων προσφοράς του Διονύσιου στη Μονή Χρυσορρογιάτισσας, ο Πατριάρχης απέστειλε χαιρετισμό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα τέσσερα χρόνια σπουδών του Ηγουμένου Διονυσίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης «έθεσαν ανεξίτηλον την σφραγίδα των επί της προσωπικότητος, της πνευματικότητος και της πορείας αυτού εις την ζωήν, γεγονός, το οποίον ισχύει δι’ όλους τους Χαλκίτας, των οποίων όραμα ήτο η διακονία της Εκκλησίας και η θεοπρεπής μαρτυρία εν τω κόσμω».
Αυτό το «πνεύμα της Χάλκης», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος , «ενεσάρκωσε , εξέφρασεν, εκπροσωπεί δε και σήμερον ο Τιμώμενος π. Διονύσιος».
Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκε στον Ηγούμενο Διονύσιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Αρχαιολογίας, Βάσο Καραγιώργη, ο τιμητικός τόμος «Χρυσή Ρογιά» του περιοδικού «Εικονοστάσιον», έκδοση του Κέντρου Εικονολογίας της Μονής Χρυσορρογιάτισσας.
Ο Διονύσιος αγαπούσε πολύ και το περιβάλλον. Με δική του πρωτοβουλία, το 2004 η περιοχή γύρω από τη Μονή Χρυσορρογιάτισσας εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000, με στόχο τη δημιουργία δρυοδάσους, το οποίο έγινε πραγματικότητα λίγο καιρό μετά.
Η κηδεία του πρώην Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Διονύσιου θα γίνει αύριο στις 11:00 στο Μοναστήρι με το περιορισμένο αριθμό των δέκα ατόμων λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όσοι θα ήθελαν, συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, να προσφέρουν τις τιμές φόρου σ’ αυτόν θα ακολουθήσει μετά την άρση των μέτρων ένα επίσημο μνημόσυνο.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: