Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Δείτε τις νέες αποφάσεις για τα επιδόματα λόγω κορωνοϊού στην Κύπρο


Τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τα πακέτα στήριξης των εργαζομένων ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Ζετά Αιμιλιανίδου.

Με τις νέες αποφάσεις καθορίζεται το κατώτατο όριο για τα ειδικά επιδόματα, τα οποία μάλιστα θα βασίζονται στις ψηλότερες αποδοχές του 2018 ή του 2020, ενώ θα εφαρμοστεί και ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Σύμφωνα με την υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά την καταβολή μειωμένων χρημάτων σε αριθμό εργαζομένων λόγω των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών που ήταν δηλωμένες, αποφασίστηκε όπως:
  • Για σκοπούς καταβολής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος και του ειδικού επιδόματος ασθενείας, θα λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστέες αποδοχές του έτους 2018 αλλά επιπρόσθετα, θα γίνεται και σύγκριση με βάση τον δηλωμένο μισθό του Ιανουαρίου 2020, έτσι ώστε να καταβάλλεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα το υψηλότερο ποσό που προκύπτει από την πιο πάνω σύγκριση και λαμβάνοντας υπόψη το 60% και για τους δύο υπολογισμούς. 
    Άρα εάν το 2018 κάποιος λαμβάνει 1000 ευρώ και το Ιανουάριο 1500, θα πάρει το 60% του Ιανουαρίου
  • Να εφαρμοστεί ειδικό Σχέδιο για τους εργαζόμενους που για πρώτη φορά άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους.
  • Να εφαρμοστεί ένα κατώτατο όριο το οποίο θα λαμβάνεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα ή ως Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.
  • Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για εξακρίβωση των τραπεζικών λογαριασμών με την υποβολή και των αντιγράφων βεβαίωσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, που έχει ήδη υλοποιηθεί, έτσι ώστε ομάδα λειτουργών να μπορεί να διορθώσει λάθη τα οποία έχουν εντοπιστεί αν δεν επιβεβαιωθούν από τα Τραπεζικά Ιδρύματα.
  • Την ένταξη προσώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Μετά τον εντοπισμό αρκετών λαθών στις αιτήσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων, δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αίτηση αν ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων που καταχωρείται δεν επιβεβαιώνεται κατά την καταχώρηση.
  • Να ενταχθούν στα Σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί από τις 13/4/20 μέχρι 12/6/20.
  • Επιπρόσθετα, σε όσους έχουν ολοκληρωθεί τα κανονικά ανεργιακά επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια για να λάβουν Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για την περίοδο 13/4/20 μέχρι 12/6/20.
  • Να γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις παραγράφους (1) και (3).
  • Να επιχορηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν είναι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές μέτοχοι, για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζομένους και στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης.
  • http://www.reporter.com.cy/local-news/article/670907/diorthonontai-misthoi-bainei-katotato-orio-sta-epidomata-oles-oi-nees-apofaseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: