Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση διαμαρτυρίας και σήμερα στην Ίνεια

Eκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο πραγματοποίησε την Κυριακή το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, στην παραλία της Λάρας.

Στην εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με απόδημους και τη νεολαία, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να «αντιληφθεί την αδικία που γίνεται» και να μην προχωρήσει η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου. Ζήτησε επίσης να διευθετήσει άμεσα συνάντηση του Προέδρου μαζί τους, όπως στην περίπτωση του Μιτσερού, ενώ είπε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Τα μέτρα, σημείωσε, θα επεκταθούν με την επαναλειτουργία της Βουλής, το Σεπτέμβριο, ενώ θα μεταβούν και στο Προεδρικό, στη Λευκωσία.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην παραλία της Λάρας θέλοντας να δώσουν «ένα δυνατό μήνυμα σε όσους αποφασίζουν για τις περιουσίες τους και το μέλλον των παιδιών τους». Κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα» και «Συνύπαρξη ανθρώπου – χελώνας».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίβικος ανέφερε πως ζητούν το αυτονόητο και θέλουν να ισχύσει ό,τι και στις άλλες περιοχές, όπως Αργάκα και Νέο Χωριό, όπου συνυπάρχουν οι χελώνες με την ανθρώπινη παρουσία, τις οργανωμένες παραλίες και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίβικος σημείωσε πως «στον Κόλπο Χρυσοχούς, με στατιστική του Τμήματος Αλιείας το 2018, υπήρχαν 1118 φωλιές και στην Λάρα, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά, 571» και κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό Γεωργίας και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας να επισκεφτούν την περιοχή για να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των φωλιών.
Πρόσθεσε πως παρά την έκκληση να παραβρεθεί ο Υπουργός «διακόπτοντας την διακοπές του», ο κ. Καδής δεν παρέστη.
Το δάσος και ο Ακάμας ξεκινούν από εδώ και πέρα, δεν ξεκινά από την Ίνεια που είναι 8 χιλιόμετρα μακριά, ούτε από την Ακουρδάλεια, τον Κάθηκα ή την Θελέτρα, συμπλήρωσε.
Ο κοινοτάρχης της Ίνειας κάλεσε τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί «ταφόπλακα».
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας ΠΕΚ Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι ζητούν «δικαιοσύνη», «ισονομία και ισοπολιτεία» ενώ ανέφερε ότι δεν φέρουν καμία αντίρρηση στο να προστατευτεί η χελώνα, αλλά ζήτησε «τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται στην Πόλη Χρυσοχούς να εφαρμοστούν και εδώ».
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αποκόπηκαν όλοι οι δρόμοι προς τη Λάρα και τον Ακάμα, καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν από την Ίνεια σε Λάρα και Ακάμα. Η εκδήλωσης διαμαρτυρίας έγινε υπό την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας έχει αποστείλει υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναφέρεται ότι «την περίοδο που διανύουμε, παρατηρούμε με αγανάκτηση τις λυσσαλέες προσπάθειες των έμμισθων των ΜΚΟ και διαφόρων άλλων στελεχών των περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρήκαν εύκολη οδό να κτίσουν καριέρες και να αποκτήσουν αξιώματα με αποκλειστική ενασχόληση τους με την περιοχή του Ακάμα».
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα η κοινοτική αρχή Ίνειας σημειώνει πως ο καθορισμός πολιτικών και οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να στηρίζονται πρώτα και κύρια στην ανάπτυξη και στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ λέει πως «αν αδικείται έστω και ένας άνθρωπος από τις αποφάσεις αυτές, δεν είναι ορθές», πόσο μάλλον, όταν αδικείται μια ολόκληρη κοινότητα, όπως προστίθεται.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: