Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Το παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας ζωντανεύει μέσα από τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα του Ερευνητικού Προγράμματος «NIC»

Τη δυνατότητα μιας εικονικής περιδιάβασης στο πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικο αεροδρόμιο Λευκωσίας προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα του ερευνητικού προγράμματος «NIC» του Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία τέθηκε σε λειτουργία, δίνοντας ξανά ζωή σε ένα χώρο άμεσα συνδεδεμένο με τα γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν.

 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2021, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) και των Ερευνητικών Εργαστηρίων Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ερευνητικού Κέντρου για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα (CARE-C), με την υποστήριξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), ολοκλήρωσε την πλήρη ψηφιοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην νεκρή ζώνη, και δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό.

 

Μετά τα γεγονότα του 1974, το Αεροδρόμιο διέκοψε τη λειτουργία του, με τον περιβάλλοντα χώρο να φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της UNFICYP. Ωστόσο, το κεντρικό κτήριο εξακολουθεί να παραμένει εγκαταλελειμμένο και αφημένο στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα, η πρόσβαση στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου κρίνεται επικίνδυνη, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και της έλλειψης συντήρησης. Χάρη στην πλατφόρμα «NIC» είναι πλέον δυνατό να το εξερευνήσετε, περπατώντας ουσιαστικά σε όλους τους χώρους του, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, καταστημάτων, δημόσιων και απαγορευμένων χώρων, αναβιώνοντας ξανά ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας.

 

Μετά από σχολαστική και μακρά ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων, η πλατφόρμα «NIC» προσφέρει  πλέον τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν εικονικά σε όλες τις προσβάσιμες περιοχές του κύριου τερματικού σταθμού, τον πύργο ελέγχου, το υπόστεγο και τρία αεροπλάνα που παραμένουν καθηλωμένα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Λευκωσίας. Επιπλέον, η πλατφόρμα «NIC» διαθέτει μια συλλογή ιστορικών εικόνων και βίντεο, μεταφέροντας τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, όταν το αεροδρόμιο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και αποτελούσε τόπο έλξης χιλιάδων ντόπιων και τουριστών.

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα «NIC» (πήρε το όνομά του από τον κωδικό IATA του Αεροδρομίου Λευκωσίας), εστιάζει σε μια διεπιστημονική διαδικασία τρισδιάστατης μοντελοποίησης και οπτικοποίησης, που αναπτύχθηκε για τη δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών για εικονικές περιηγήσεις.

 

Η πλατφόρμα είναι ανοικτή και προσβάσιμη για το κοινό εδώ: https://nic-project.com

 

Το λογότυπο της πλατφόρμας «NIC» (Εικόνα 2) είναι εμπνευσμένο από την τελευταία πτήση που προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, και σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ετικέτες αποσκευών που χρησιμοποιούν οι αερομεταφορείς για τη μεταφορά των ελεγμένων αποσκευών στους τελικούς προορισμούς τους. Πρόκειται για τη πτήση CY317 των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία αναχώρησε από Λονδίνο μέσω Ρώμης, στις 19 Ιουλίου 1974, με αεροπλάνο Hawker Siddeley HS-121 Trident 1E, νηολόγησης 5B-DAE, και ήταν και η τελευταία που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σκοπός του λογότυπου είναι να υπενθυμίσει στο κοινό ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας υπήρξε κάποτε πλήρως λειτουργικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: