Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα με τη σήμανση ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους»

Σάρκα και οστά παίρνει άλλο ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου, με την κυκλοφορία στην αγορά  των πρώτων φρούτων και λαχανικών, με τη σήμανση ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους». Τα προϊόντα, τα οποία διατίθενται στη νέα υπεραγορά «Μικρόπολις», διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα τους και παράγονται  αποκλειστικά από τους παραγωγούς του Τροόδους.

Το Σήμα Ποιότητας για τα προϊόντα του Τροόδους, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια για δημιουργία εθελοντικού συστήματος ποιότητας για γεωργικά προϊόντα στην Κύπρο. Δεν αφορά απλώς τη σήμανση, αλλά μια προσπάθεια διαμόρφωσης κριτηρίων μέσα από τα οποία οι παραγωγοί  στοχεύουν στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών σε τρία επίπεδα: στο περιβάλλον, στην επιχειρηματική ευθύνη, και στην ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων.

Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των προϊόντων των ορεινών περιοχών, σε συνδυασμό με τις καλές γεωργικές πρακτικές προς όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύστημα ποιότητας έχουν όσοι παραγωγοί εφαρμόσουν μια σειρά υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων γύρω από τις τρεις θεματικές ενότητες. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια παραγωγής στα ορεινά, εκεί όπου το κλίμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες συμβάλλουν στην καλύτερη γευστική ποιότητα των φρέσκων προϊόντων.

Ο Νίκος Τζιωνής, παραγωγός μήλων στον Αγρό, ανέφερε ότι το Σήμα Ποιότητας θα δώσει νέα πνοή και ταυτότητα στα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στο Τρόοδος, ενώ ο Λάμπρος Αχιλλέως, Προέδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς-Τροόδους, κάλεσε τους παράγωγους των ορεινών κοινοτήτων να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια.

Ο Δρ. Χρίστος Ζουμίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, ανέφερε ότι η προσπάθεια για δημιουργία του Συστήματος Ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους» άρχισε πριν από τρία χρόνια και περιελάμβανε διαβουλεύσεις και συζητήσεις με παραγωγούς, στο πλάισιο του ερευνητικού προγράμματος 3PRO-TROODOS (2019-2023).  Πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα (INTEGRATED/0609/061), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου. Στόχος του 3PRO-TROODOS  είναι η βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων στο Τρόοδος, μέσω της κοινωνικής καινοτομίας, της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ο Σάββας Μαλιώτης της εταιρίας Φιλαγροτική Συμβουλευτική, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας, αναφέρθηκε στο όραμα των γεωργών του Σήματος Ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους» να δώσουν στους καταναλωτές προϊόντα που να ξεχωρίζουν, όχι μόνο οπτικά και γευστικά, αλλά και να παράγονται με ευθύνη για τον εργάτη, την κοινωνία, τον καταναλωτή και τις μέλλουσες γενεές.

Σημειώνεται ότι αγοράζοντας προϊόντα με το σήμα ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους» στηρίζουμε τον αγρότη του Τροόδους, ως θεματοφύλακα των ορεινών περιοχών, του περιβάλλοντος και της υγείας μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: