Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει φτάσει σε «νέα επίπεδα κτηνωδίας» διαπιστώνει ο ΟΗΕ, παραθέτοντας έναν ευρύ κατάλογο θηριωδιών κυρίως –αλλά όχι μόνο– από την κυβερνητική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης χημικών όπλων, για την οποία υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις».
Η Επιτροπή Ερευνών του Οργανισμού στην έκθεσή της (αφορά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Μαΐου) μιλά για σφαγές, βιασμούς και βασανιστήρια, ακόμη παιδιά που εξαναγκάζονται να δουν βασανιστήρια και άλλα που παίρνουν μέρος στις μάχες.


Στη χώρα γίνεται «συστηματική χρήση των πολιορκιών, των χημικών παραγόντων και του εξαναγκασμού σε απομάκρυνση από τις εστίες» κατά των αμάχων και τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας είναι η καθημερινή πραγματικότητα στη Συρία, διαπιστώνει ο ΟΗΕ.
Και στις δύο πλευρές καταλογίζονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την κυβερνητική πλευρά η έκταση και η ένταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Άμαχοι κρατούνται όμηροι εν μέσω πολιορκιών από το στρατό (καμιά φορά και τους αντάρτες) και εξαρτώνται απόλυτα από τους ομήρους για τροφή, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικό. Σε άλλες περιπτώσεις άμαχοι εξωθούνται στην προσφυγιά από το στρατό ή τους αντάρτες που τους απειλούν ότι θα τους επιτεθούν αν δεν φύγουν.

Και παιδιά στρατιώτες, νεκρά

Δραματική η κατάσταση για τα παιδιά που βιώνουν την αγριότητα του εμφυλίου. Ο ΟΗΕ καταγράφει μία περίπτωση στη Ντεράα τον Απρίλιο όπου παιδιά αναγκάστηκαν να δουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν οι γονείς τους και τον θάνατό τους.
Πληθαίνουν δε όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις θανάτων παιδιών - στρατιωτών: από το 2011 έχουν σκοτωθεί 86 με τους μισούς θανάτους να είναι φέτος.
Για το θέμα των χημικών όπλων, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» να πιστεύει ότι έχει γίνει χρήση χημικών. Καταγράφει τέσσερα περιστατικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά δεν μπορεί να διακριβώσει τι χημικά χρησιμοποιήθηκαν, πώς και από ποιους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης και από τους αντικαθεστωτικούς, θέμα που είχε θέσε πρώτη η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.
Η πρόσβαση στη χώρα έχει απαγορευτεί για την Επιτροπή και βασίζει το έργο της σε αναφορές αυτοπτών.
Ο ΟΗΕ συστήνει τις δυτικές δυνάμεις να μην αυξήσουν τον αριθμό των όπλων που κυκλοφορούν στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει ακόμα εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά των ανταρτών, η ΕΕ όμως, δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην παράτασή του, και η απαγόρευση ήρθη.
Με δεδομένη την μεγάλη παρουσία ισλαμιστικών ομάδων στη χώρα (όπως της Χεζμπολάχ που δραστηριοποιείται στο πλευρό του Άσαντ) η όποια κίνηση για τον εξοπλισμό των ανταρτών δεν είναι καθόλου εύκολη, από πλευράς οργάνωσης τουλάχιστον. Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει ότι θα τηρήσει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει προ ετών με τη Συρία για την πώληση προηγμένου εξοπλισμού, όπως αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Ωστόσο τη Δευτέρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η παράδοση του εν λόγω συστήματος.

Πηγήin.gr
πολιτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: