Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Πλήττεται η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας από λανθασμένους χειρισμούς των αρμόδιων κρατικών φορέων


Χάνονται Κυπριακές εξαγωγές λόγω κακών χειρισμών από τους αρμόδιους  φορείς του κράτους.
Στις αιτίες αποδυνάμωσης της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων θα πρέπει να συμπεριληφθεί εκτός από το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τις παράλογες, πολλές φορές, απαιτήσεις των συντεχνιών, τα υψηλά επιτόκια, την αδυσώπητη γραφειοκρατία και ο ενίοτε αδικαιολόγητος χειρισμός των αρμοδίων υπηρεσιών και ορισμένων φορέων του κράτους.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρατεταμένη κατακράτηση φορτίου πρώτης ύλης που εισήχθη πρόσφατα από μεγάλη εξαγωγική Κυπριακή εταιρεία, που κατακρατείτο αδικαιολόγητα για αρκετές εβδομάδες στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς οποιαδήποτε λογική και πειστική εξήγηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Ο κύριος λόγος κατακράτησης τού φορτίου ήταν ότι  το περιεχόμενο ενός τρισέλιδου εντύπου που το συνόδευε θα έπρεπε να επεκτείνεται σε τέσσερεις σελίδες αντί τρεις.  Η εταιρεία ζήτησε την έκδοση τετρασέλιδου εντύπου, με το ίδιο περιεχόμενο, από τις αρχές της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης. Οι αρχές όμως αυτές θεώρησαν πολύ βλακώδες το αίτημα (very stupid) και αρνήθηκαν να το πράξουν.    
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω πρώτη ύλη εισήχθη στο παρελθόν αρκετές φορές στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.  Λόγω της πιο πάνω κατακράτησης, δεν μπόρεσε η εταιρεία να κατασκευάσει το σκεύασμα που θα περιέχει την ύλη αυτήν και που θα το διάθετε σε πελάτες της στο εξωτερικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια εξαγωγών πολλών χιλιάδων Ευρώ. Συνέπεια των πιο πάνω χειρισμών από τις αρμόδιες αρχές, η εταιρεία  εκτέθηκε στους συνεργάτες της και υπέστη ζημιές.
Πραγματικά είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Θα πρέπει να στηρίξουμε τις Κυπριακές εξαγωγικές εταιρείες και όχι να βάζουμε τροχοπέδη σε αυτές.

Αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή Κυπριακή οικονομία, θα πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις Κυπριακές επιχειρήσεις στις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλουν για τις εξαγωγές των προϊόντων  τους και να αποφεύγουν τις αχρείαστες και ζημιογόνες αντιπαραθέσεις με αυτές.


Του Δρα Χριστάκη Σεργίδη