Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Όλα έτοιμα στην Πάφο για τον «Κουρέα της Σεβίλλης»


Τη διασημότερη ιταλική κωμική όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Gioachino Rossini ανεβάζει το 20o Pafos Aphrodite Festival στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το απολαυστικό αριστούργημα με την εύθυμη διάθεση, τη σπιρτάδα και τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Alexander στην παρουσία και των συντελεστών και καλλιτεχνών της παράστασης, θα ερμηνεύσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της λυρικής σκηνής, καθώς αποτελεί μια συμπαραγωγή του Ιταλικού Οργανισμού C.I.A.L.M.- Teatro Lirico Italiano και του Θεάτρου Ventidio Bassο Ascoli με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus και Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σημείωσε ότι μέσα από τη μακρόχρονη δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης και έχει καταστεί χώρος μόνιμης και γόνιμης συνάντησης λαών και πολιτισμών.
Φέτος, πρόσθεσε, που ο θεσμός συμπληρώνει 20 έτη δημιουργικής πορείας, η ανάγκη για αρτιότητα του τόσο από καλλιτεχνική όσο και από οργανωτική άποψη, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καλύτερη. Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι το Pafos Aphrodite Festival Cyprus για ακόμη μια φορά θα φιλοξενήσει στη σκηνή του ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές.
Αυτές οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού, υπογράμμισε, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.
Καλωσορίζοντας τους διεθνούς εμβέλειας σολίστες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι συντελεστές θα χαρίσουν στο κοινό μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ύψιστης αισθητικής μαγείας.
Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίηση του αφού φέτος – όπως είπε- προπωλήθηκε μεγαλύτερος αριθμός εισιτηρίων μέχρι σήμερα σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα πέρσι και συγκεκριμένα 640 εισιτήρια περισσότερα.
Καταλήγοντας, είπε ακόμη πως η Τράπεζα Κύπρου και πέρσι και φέτος συμβάλλει με ένα ποσό πέραν των 50 χιλ. με αγορά εισιτηρίων και στήριξη.
Εξάλλου ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Andrea Cavallari εξέφρασε την ικανοποίησή και τη χαρά του που και φέτος το Pafos Aphrodite Festival θα συνεργαστεί με Ιταλικό Οργανισμό ενώ χαρακτήρισε θαυμάσιο το γεγονός ότι από την έναρξη του θεσμού οι περισσότερες όπερες που παρουσιάστηκαν ήταν από Ιταλό συνθέτη και στην ιταλική γλώσσα. Η Ιταλία, υπογράμμισε, μπορεί να θεωρηθεί ο τόπος γέννησης της όπερας , αλλά κυρίως η χώρα στην οποία η όπερα έχει καθιερωθεί στην ευρύτερη κοινωνία.
Η όπερα, εξήγησε, δεν ανήκει μόνο στην ελίτ, αφού έχει εξελιχθεί σε μια μορφή τέχνης που έχει αγαπηθεί και εκτιμηθεί από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Το Pafos Aphrodite Festival, υπογράμμισε ο Ιταλός Πρέσβης, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα μουσικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του νησιού, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής από την Κύπρο και το εξωτερικό. Τέλος τόνισε ότι η φετινή παράσταση αποτελεί μια ακόμα σημαντική στιγμή της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου.
Ο Παύλος Παρασκευά, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε ότι το Pafos Aphrodite Festival έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός στην Κύπρο και ως ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Το Κράτος πρόσθεσε, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Ενέργειας Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι από τη σύσταση του θεσμού, ο βασικός χορηγός στυλοβάτης του.
Τα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την 20ετη πορεία του θεσμού, τόνισε, είναι πολλαπλά με κυριότερα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες την καλλιέργεια μουσικής παιδείας μεταξύ των Κυπρίων, τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών. Τo Pafos Aphrodite Festival ως θεσμός, επεσήμανε ο κ. Παρασκευά, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού, με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης.
Εξάλλου εκ μέρους της Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Αίγλης Παντελάκη μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Nenad Bogdanovic, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια των 20 ετών που λειτουργεί ο θεσμός προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές, μόνιμους κατοίκους της Κύπρου αλλά και επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παραστάσεις από αξιόλογες λυρικές σκηνές προερχόμενες από διάφορες χώρες του κόσμου και πάντοτε με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οπερατικής σκηνής, προσφέροντας αξέχαστες μουσικές εμπειρίες. 
Τέτοιες διοργανώσεις είπε , συμβάλλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας δημιουργικότητας και αναπτύσσουν το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο.

Φέτος, σημείωσε, είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στο Φεστιβάλ καλύπτοντας το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων. Θεωρούμε, είπε, ότι αυτή η συμμετοχή , καθώς και η συμμετοχή αριθμού σολίστ από την Κύπρο είναι ουσιώδους σημασίας για την πορεία του θεσμού.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του που η συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τον Οργανισμό έχει εδραιωθεί και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Διοίκηση όσο και οι Μουσικοί της Ορχήστρας συμμετέχουν και εργάζονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της παράστασης Claudio Pugliese τόνισε ότι ο « Κουρέας της Σεβίλλης» ανεβαίνει σε μια χρονική στιγμή που τιμούμε δύο σημαντικές επετείους, τα 150 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μουσουργού Gioachino Rossini και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του φεστιβάλ. Αναφερόμενος στους συντελεστές και ερμηνευτές της παράστασης, σημείωσε, ότι εκτιμά το καλλιτεχνικό τους εκτόπισμα και τον επαγγελματισμό τους επισημαίνοντας ότι, όλοι οι συμμετέχοντες είναι καταξιωμένοι και διαγράφουν επιτυχημένες διεθνείς καριέρες στην οπερατική σκηνή. Ο κ. Pugliese δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίζει τη σημαντική παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρο.
Ο Σκηνοθέτης της παράστασης Lev Pugliese ανέφερε ότι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» αποτελεί μια από τις αγαπημένες του όπερες και αναμφίβολα από τις πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι προνόμιο για τον ίδιο, να σκηνοθετεί αυτή την υπέροχη παραγωγή στο πανέμορφο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου. Ο σκηνοθέτης σημείωσε ακόμη πως η γραφικότητα του χώρου δημιουργεί μια ακόμα πιο εντυπωσιακή εικόνα στα σκηνικά , ενώ εξήγησε ότι όλα τα δωμάτια όπου διαδραματίζεται κάθε σκηνή του έργου είναι ορατά προς τους θεατές και η ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους.
Ο Διευθυντής Ορχήστρας Jens Georg Bachmann εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή, καθώς και τη χαρά του για την επιλογή ενός τόσο σπουδαίου έργου. Αναφερόμενος στους συντελεστές, είπε ότι είναι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους με υψηλές φωνητικές και σκηνικές δεξιότητες που σίγουρα θα ενθουσιάσουν και θα εμπνεύσουν το κοινό που θα παρακολουθήσει την όπερα.
Θεσμικοί χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο ΚΟΤ και η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Premier Club.
Και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα μέσω υποτίτλων.


κυπε