Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ρομποτική Χειρουργική: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

άρθρο της Δρος Ελένης Καραφώκα


Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η “Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση” (Γ.Ο.Π.) μπορεί να θεωρηθεί μια από τις παθήσεις της σύγχρονης εποχήςκαι στην ουσία αποτελεί την κατάσταση, στην οποία το περιεχόμενο του στομάχου (υγρά και στερεά) κινείται ανάποδα, δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου
Από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το αίσθημα  καύσου πίσω από το στέρνο(“καούρες”) και η αναγωγή όξινου περιεχόμενου στο στόμα (“ξινίλες”). Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, η νόσος μπορεί να εμφανίσει εικόνα δυσφαγίας ή αίσθημα δυσπεψίας, με φούσκωμα στο στομάχι, ακόμα και με ανεξήγητη ναυτία και παρουσία εμέτων, κυρίως μετά τα γεύματα.Πολύ συχνά εμφανίζεται  σαν χρόνιος βήχας, χρόνια φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα ή σαν  πολύποδας στις φωνητικές χορδές. Αποτέλεσμα της παλινδρόμησης είναι και η εισρόφηση υλικού προς τους πνεύμονες. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να μην γίνονται αντιληπτά αρκετά συχνά, όμως οι ασθενείς ξυπνάνε απότομα με αίσθημα πνιγμού και έντονη δύσπνοια. Οι επαναλαμβανόμενες εισροφήσεις, συχνά οδηγούν σε εμφάνιση άσθματος, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να καταλήξουν σε εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής ίνωσης.Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν τυπική συμπτωματολογία στηθάγχης, με πόνο στο θώρακα και αντανάκλαση στον ώμο ή στο αριστερό χέρι. Η κρίση  μπορεί να οφείλεται σε ένα επεισόδιο παλινδρόμησης και πρέπει πάντα να την σκεπτόμαστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Ποια τα αίτια
Κυριότερες αιτίες, οι οποίες προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρούνται μεταξύ άλλων, η παρουσία διαφραγματοκήλης, καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση μέσα στην κοιλιά, όπως η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη, καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση μέσα στο στομάχι, όπως μεγάλα και ογκώδη γεύματα και αεριούχα ποτά, καθώς και τροφές που προκαλούν χαλάρωση του Γαστροοισοφαγικού Σφιγκτήρα, όπως λιπαρά και πικάντικα γεύματα, σοκολάτα,  καφές, τσάι, και αλκοόλ.
Ποιοι οι κίνδυνοι για ασθενείς με ΓΟΠ
Όλα τα προβλήματα της ΓΟΠ οφείλονται στο γεγονός ότι ο οισοφάγος, αλλά και τα όργανα του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (φάρυγγας, λάρυγγας, φωνητικές χορδές και ο ίδιος ο πνεύμονας), έρχονται πολύ συχνά και για μεγάλα διαστήματα σε επαφή, με το ερεθιστικό περιεχόμενο του στομάχου (όξινο ή αλκαλικό και με άπεπτες τροφές) .
Οι σοβαρότερες μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι: η οισοφαγίτιδα, ο οισοφάγος Barret, ο καρκίνος του οισοφάγου, η στένωση ή βράχυνση του οισοφάγου,η υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα και χρόνια βραχνάδα στην φωνή,οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, το χρόνιο άσθμα και η πνευμονίτιδα, καθώς και ο καρκίνος του Λάρυγγα.
Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί εύκολα, από το ιατρικό ιστορικό, να ανιχνεύσει τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π. Η διάγνωση γίνεται με γαστροσκόπηση.
Η χειρουργική είναι η μόνη αντιμετώπιση που  μπορεί να προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της ΓΟΠ, αλλά και πάλι, μόνο στην περίπτωση που η λήψη συντηρητικών μέτρων από τους ασθενείς, όπως η αλλαγή του τρόπου ζωής, η απώλεια βάρους και  η λήψη φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή υδροχλωρικού οξέως από το στομάχι, δενπετύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η επέμβαση ονομάζεται Θολοπλαστική κατά Nissen, στην οποία το πάνω μέρος του στομάχου ( ο θόλος) περιστρέφεται γύρω από το οισοφάγο, δημιουργώντας μία βαλβίδα εξωτερικής πίεσης, που αντικαθιστά λειτουργικά τον χαλασμένο γαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα. Η επέμβαση αυτή  εφαρμόζεται εδώ και δύο αιώνες, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ηχειρουργικήόμως εξελίσσεται συνεχώς. Η Θολοπλαστική γίνεται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, δηλαδή Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά. Ταοφέλη για τον ασθενή είναι τεράστια αφού, επιτυγχάνεται ταχύτατη ανάρρωση με ένα μόλις βράδυ νοσηλείας, ενώμειώνονται στο ελάχιστο οι επιπλοκές, που οφείλονται στο ανοικτό χειρουργικό τραύμα. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, λιγότερες λοιμώξεις και διαπύηση τραυμάτων καθώς και μικρότερη απώλεια αίματος, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής.Βασικό συμπέρασμα: με τη ρομποτική χειρουργική επιτυγχάνεται το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με το μέγιστο χειρουργικό αποτέλεσμα.

*Η Δρ. Ελένη Καραφώκα ειδικεύεται στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική, για καλοήθεις και κακοήθεις  παθήσεις πεπτικού,καθώς και την αποκατάσταση περιστατικών κήλης. Δέχεται ασθενείς στο ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ενώ χειρουργεί στο  ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΝ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ και AMERICANMEDICALCENTER