Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ανάπτυξη των σχέσεων Πάφου – Αλεξάνδρειας στον τομέα πολιτισμού


Την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και στον τομέα του πολιτισμού, αποφάσισαν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Abdelaziz Konsowa στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στην αδελφοποιημένη ιστορική πόλη της Αιγύπτου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής ήταν η μεγάλη συναυλία με τον γνωστό Ελληνα τραγουδιστή Δάκη, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια.
Στη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτίριο της Όπερας της Αλεξάνδειας, στο πλαίσιο της κρουαζιέρας των δημοτών της Πάφου, παρέστησαν ο Κυβερνήτης της πόλης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β’, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος Ελλήνων και Κυπρίων Αλεξανδρινών. Στο πλαίσιο της συναυλίας παρουσιάστηκε ακόμη φαντασμαγορικό χορευτικό πρόγραμμα από την αλεξανδρινή παράδοση.
Οι κ. Φαίδωνος και Konsowa αποφάσισαν, προστίθεται στην ανακοίνωση, επίσης όπως οι δύο Τοπικές Αρχές εξετάσουν το ενδεχόμενο της από κοινού ανακαίνισης της Οικίας του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσειακός χώρος και χρήζει άμεσων επιδιορθώσεων, ενώ αποφασίστηκε ακόμη η διοργάνωση μιας «Ημέρας Αιγύπτου» τον προσεχή Μάρτιο στην Πάφο και ακολούθως η διοργάνωση μια αντίστοιχης «Ημέρας Κύπρου» στην Αλεξάνδρεια.
Συνεργασία Δ. Πάφου με Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας
--------------
Στο μεταξύ, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πάφου και του κρατικού Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας αποφάσισαν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου Essam Elkordi, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της κρουαζιέρας που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου στην αδελφοποιημένη πόλη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές που διαγράφονται για μια τέτοια συνεργασία και αποφασίστηκε η διενέργεια περαιτέρω επαφών και συναντήσεων για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας αυτής.


κυπε