Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές κρούει ο Δρ. Michael Jarraud



Σαφές μήνυμα  του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Κύπρου


Τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές, έκρουσε ο Δρ. Michael Jarraud, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ο οποίος μίλησε  σε δημόσια διάλεξη για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Αλλαγή Του Κλίματος: Από την Αμφιβολία σε Στοιχεία - Παγκόσμιες και Περιφερειακές Πτυχές» («Climate Change: From Doubt to Evidence – Global and Regional Aspects»), στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο Δρ. Michel Jarraud, υπέδειξε ότι χώρες που δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, πρέπει να ενώσουν δυνάμεις, καθώς καμιά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Είναι επιτακτική ανάγκη, είπε χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη μιας συλλογικής στρατηγικής προσέγγισης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν, να λαμβάνουν υπόψη τους, με μεγαλύτερη συλλογικότητα, τον τρόπο με τον οποίο θα εξελίσσεται ο κόσμος στην πάροδο του χρόνου, χτίζοντας από κοινού μια παγκόσμια στρατηγική για καίριους τομείς της καθημερινότητας, όπως η ενέργεια, τα μέσα μεταφοράς και η βιομηχανία. Μάλιστα, σημείωσε ότι το παρελθόν είναι παραπλανητικός παράγοντας, ως προς τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, και συνεπώς, οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις, με βάση τα σενάρια και τις πιθανότητες που υπάρχουν σήμερα.

Στην ομιλία του ο Δρ. Michel Jarraud, επικεντρώθηκε στην επιστήμη του κλίματος και πως αυτή μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική και τη λήψη αποφάσεων σε όλες τις κλίμακες - παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική - στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κλίματος. Επίσης, προέβη σε μια ιστορική ανασκόπηση, περιγράφοντας την ανάπτυξη της διαδικασίας IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), μέσω της οποίας μπορούν να διατεθούν έγκυρες πληροφορίες, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη συνεισφορά, αλλά και την αναγκαιότητα για επείγουσα αντιμετώπισή της.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης των δραστηριοτήτων του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (EMME-CARE), του Ινστιτούτου Κύπρου και σε αυτήν παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες απ’ την Ακαδημαϊκή κοινότητα, πολιτικοί αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου. Τον ομιλητή προσφώνησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Κυριάκος Κόκκινος.

O Δρ. Michel Jarraud είναι Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) από το 2016. Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (1995-2003), Γενικός Διευθυντής του WMO και μέλος του Εκτελεστικού Συμβούλου (CEB) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (2004-2015).
Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του UN-Water, του οργάνου συντονισμού για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το νερό στον ΟΗΕ (2012-2015). Το 2016, του απονεμήθηκε μεταξύ άλλων διακρίσεων, η υψηλότερη διάκριση - το Ασημένιο Μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας (EMS), για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μετεωρολογίας.