Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

Φαίνεται να πάγωσαν οι 39 που βρέθηκαν νεκροί μέσα στο φορτηγό

Τα βρετανικά μέσα προχωρούν τις τελευταίες ώρες σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο φορτηγό και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα «οδήγησαν» στον θάνατο τους 38 ενήλικους και τον έναν έφηβο.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν από χτες το φορτηγό, είναι πως οι 39 άνθρωποι πάγωσαν μέχρι… θανάτου μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο.
Συγκεκριμένα η θερμοκρασία μέσα στη μονάδα του φορτηγού - ψυγείου, το οποίο θα έπρεπε να μεταφέρει μπισκότα, μπορεί να είχε φτάσει μέχρι και τους -25C.
Υπολογίζεται πως οι 39 άνθρωποι έμειναν μέσα σε αυτές τις συνθήκες για τουλάχιστον 15 ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το φρικτό έγκλημα στην βιομηχανική ζώνη της κομητείας της Αγγλίας.
«Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύο…Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα…», δήλωσε στην εφημερίδα Mirror ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA) Ρίτσαρντ Μπέρνετ.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το φορτηγό αναγνωρίστηκε από βουλγαρική εταιρεία που ανήκει σε Ιρλανδό.
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το φορτηγό δεν είχε φανεί στη χώρα από το 2017.

Νωρίτερα, τα βρετανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και την ταυτότητα του 25χρονου Mo Robinson.
Πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο.
Στο προφίλ του 25χρονου έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες από φορτηγά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φωτογραφίες και από το φορτηγό της φρίκης.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις είχε παραλάβει ένα φορτηγό ψυγείο από το λιμάνι του Έσσεξ πριν εντοπιστούν μέσα τα πτώματα.
Παρ’ όλα αυτά, εκείνος έχει συλληφθεί για μαζική δολοφονία, τη μεγαλύτερη σε βρετανικό έδαφος. Μιλώντας στην BelfastLive, ο αδερφός του 25χρονου δήλωσε πως η οικογένεια δεν έχει νέα από αυτόν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Μετά από ρεσιτάλ εικασιών, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης.
Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από η Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τη 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας).
Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ρυμουλκούμενο ταξίδεψε μέσα από το Βέλγιο.
Παράλληλα, οι βελγικές αρχές καλούνται να διαπιστώσουν πόσον καιρό το ρυμουλκούμενο παρέμεινε στο Βέλγιο, μια διαδικασία που παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεν καλή σχέση με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο το Βέλγιο δεν έχει στην παρούσα φάση, πολλές πληροφορίες.

Όσον αφορά στην αναγνώριση των σορών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με το επεισόδιο.
«Προς το παρόν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν το φορτηγό έχει βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για την εθνικότητα των ανθρώπινων πτωμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό. Η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε πως η αναγνώριση των πτωμάτων θα απαιτήσει πολύ καιρό» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η υπαρχηγός της αστυνομίας του Έσσεξ, Πίπα Μιλς, υπογράμμισε πως η αναγνώριση των θυμάτων είναι η κορυφαία προτεραιότητα των αρχών.