Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Τριάντα νέα κρούσματα σήμερα στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα τριάντα περιστατικά. Αρκετά από αυτά σχετίζονται με τον κόσμο του ποδοσφαίρου και με γνωστά clusters, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως για άλλη μία ημέρα εντοπίστηκαν περιστατικά ανάμεσα σε μαθητές.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,685 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 30 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 623 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν εννέα κρούσματα.
  • Από 212 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 13 κρούσματα.
  • Από 496 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν έξι κρούσματα.
  • Από 1,087 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα. Πρόκειται για ένα άτομο που έφτασε από το Λονδίνο στην Πάφο στις 28/9 και ένα που έφτασε από τη Μόσχα στη Λάρνακα την ίδια ημέρα.

Τα κρούσματα της ιχνηλάτησης
Σε ό,τι αφορά τα 13 κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, το ένα είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας. Το δεύτερο κρούσμα είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας και το τρίτο επαφή της επαφής στελέχους του Εθνικού Άχνας. Υπάρχει, επίσης, κρούσμα από το οικογενειακό περιβάλλον δεύτερου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, που ανακοινώθηκε και άλλο άτομο από την οικογένειά του.

Το πέμπτο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον εργαζόμενης σε εταιρεία στη Λεμεσό, που ανακοινώθηκε στις 26/9 και έχει συμπτώματα. Το έκτο άτομο σχετίζεται με την αλυσίδα του Ocean Basket Φοινικούδων, καθώς ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον εργαζόμενου που ανακοινώθηκε στις 22/9, ενώ στις 24/9 είχε ανακοινωθεί ως θετικό κι άλλο μέλος της οικογένειας.

Το έβδομο κρούσμα που προέκυψε από την ιχνηλάτηση αφορά επαφή της ηλικιωμένης που ανακοινώθηκε από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στις 26/9 και το όγδοο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον τρίτου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας, που έκανε την εξέταση ιδιωτικά, ενώ είχε προγραμματισμένο ραντεβού μέσω ιχνηλάτησης.
 
Τρία άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που είχε ανακοινωθεί στις 26/9 και ήρθε από την Ελλάδα. Η αλυσίδα αυτή πλέον αριθμεί πέντε άτομα, καθώς ανακοινώθηκε και ένα χθες.
 
Άλλος ένας ασθενής είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που εντοπίστηκε στον προεγχειρητικό έλεγχο στις 27/9. Το τελευταίο κρούσμα που προέκυψε μέσω  ιχνηλάτησης είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 24/9. 

Τα εννέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
Από τα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ένα εμφάνισε μυαλγία στις 24/9 και τέσσερις μέρες αργότερα ανέπτυξε βήχα και ανοσμία.
 
Το δεύτερο άτομο είναι μαθητής του Γυμνασίου Λινόπετρας, από το οικογενειακό περιβάλλον της μαθήτριας που ανακοινώθηκε στις 27/9. Χθες είχαν ανακοινωθεί άλλες δύο επαφές από την οικογένεια. Σημειώνεται ότι, παρόλο που τα δύο παιδιά είχαν καθημερινή επαφή, ο μαθητής δεν είχε δηλωθεί ως στενή επαφή της μαθήτριας.
 
Το τρίτο περιστατικό αφορά άτομο που ήρθε από τη Γερμανία στις 13/9 και εμφάνισε συμπτώματα στις 21/9. Το τέταρτο άτομο είναι μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που ήρθε από την Αγγλία. Ταξιδιωτικό ιστορικό έχει και το πέμπτο κρούσμα που βρέθηκε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς είχε έρθει στην Κύπρο από τη Βηρυτό στις 17/9 και έκανε την εξέταση της δωδέκατης μέρας, για να αποδεσμευθεί από την καραντίνα. 

Το έκτο άτομο προέβη σε εργαστηριακή εξέταση επειδή της το ζήτησαν από τη δουλειά της και εντοπίστηκε ως θετική. Το έβδομο άτομο ήρθε από την Ουκρανία στις 13/9 και έκανε την εξέταση αποδέσμευσης από την καραντίνα και το όγδοο άτομο είναι Βρετανίδα τουρίστρια που έφτασε στην Κύπρο στις 25/9 και στις 27/9 παρουσίασε ανοσμία και αγευσία. Το ένατο άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 14/9 και έκανε την εξέταση πριν ολοκληρώσει την καραντίνα του. 

Οι τυχαίοι έλεγχοι στη Λάρνακα
Έξι πρόσωπα εντοπίστηκαν από το πρόγραμμα δειγματοληψίας στην επαρχία Λάρνακας. Τέσσερα από αυτά είναι ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης. Ένα από αυτά φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρνακας. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 και 28 είχαν ανακοινωθεί άλλοι δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας, καθώς και άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του ενός, ενώ χθες ανακοινώθηκε και ένας ποδοσφαιριστές από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας. Συνολικά το cluster έχει πλέον επτά άτομα.
 
Μαθητής είναι και το πέμπτο άτομο που διαγνώστηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο οποίος φοιτά σε Λύκειο στην επαρχία Λάρνακας. Ο μαθητής αγωνίζεται στις ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας. Το έκτο άτομο είναι κάτοικος της Λάρνακας, ο οποίος έκανε την εξέταση μέσω του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 96 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 129 εργαστηριακές εξετάσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 42 εργαστηριακές διαγνώσεις.
 
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,743.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 16 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: