Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ηλικιωμένη γυναίκα γυμνή πάνω σε κρεβάτι νοσοκομείου στην Κύπρο

Φωτογραφία ηλικιωμένης γυναίκας, γυμνής πάνω στο κρεβάτι κρατικού νοσοκομείου της Κύπρου, κυκλοφορεί από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και οργή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. 

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έδωσε οδηγίες για διερεύνηση περιστατικού.

«Αν πρέπει κάποιοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα τεθούν»

Σε δηλώσεις του, είπε ότι «αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά ας μην τα αναδεικνύουμε και να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα δημόσια νοσηλευτήρια μας είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά περιστατικά. Είχαμε σοβαρά περιστατικά σε δυστυχήματα. Είχαμε σοβαρά περιστατικά σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έπρεπε να μεταφερθούν στα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα άλλο σοβαρό περιστατικό από ένα άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Ας μην βλέπουμε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά και να δημιουργούμε μια λανθασμένη εντύπωση». Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα.

«Θα κάνουμε αυτή την έρευνα και αν πρέπει κάποιοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα τεθούν, γιατί όπως γνωρίζετε το κάναμε και στο παρελθόν με αρκετούς Λειτουργούς Υγείας, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» συμπλήρωσε.



Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, σε δηλώσεις του αναφορικά με τη φωτογραφία ασθενούς σε δημόσιο νοσηλευτήριο είπε ότι δεν θα μπει στην ουσία του ζητήματος, «γιατί πιθανόν και εμείς με τη σειρά μας να παραβιάσουμε ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα της ασθενούς που παρουσιάζεται στην φωτογραφία».

«Μια φωτογραφία, η οποία λήφθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της ίδιας της ασθενούς ή των συγγενών και θεωρούμε πως ό,τι πούμε περισσότερο πιθανόν να παραβιάσουμε και το νόμο περί δικαιωμάτων των ασθενών», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «όλα θα διερευνηθούν».

Από την πρώτη ενημέρωση, συνέχισε ο κ. Χαριλάου, «που έχουμε από το νοσοκομείο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη φωτογραφία».

«Θα επιφυλαχτούμε να απαντήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο αφού διενεργηθεί πλήρως το περιστατικό αλλά επιπρόσθετα θα θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι επιφυλασσόμεθα όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας για το περιστατικό αυτό», συμπλήρωσε.

«Είναι μια φωτογραφία, η οποία στο τέλος της ημέρας παραβιάζει τα δικαιώματα μιας ασθενούς και θα ακολουθήσουμε το τι λέει η νομοθεσία», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τους προβληματίζει το γεγονός ότι κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους ή παρόμοια περιστατικά, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «είδαμε περιστατικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες».

«Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνω δεν θα παραβιάσουμε τα οποιαδήποτε δικαιώματα του οποιουδήποτε ασθενή για χάριν απαντήσεων σε κάποιους οι οποίοι βάλθηκαν στο να μηδενίσουν ολόκληρο το έργο των νοσηλευτηρίων μας», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: