Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

"Δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες"

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει από το Υπουργείο χωρίς να προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου σε αντίθεση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εργασίας και ενώ ήδη δέχεται κριτική από συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες, την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το Υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φεβράρη θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην κριτική ότι προωθεί το θέμα της απασχόλησης ξένων εργατών, ενώ το θέμα της ΑΤΑ το αφήνει στον διάδοχό του, λέγοντας ότι έπραξε ό,τι μπορούσε ως διαμεσολαβητής αλλά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων δεν του επέτρεψαν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

«Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για την ΑΤΑ, δεν αρνήθηκε ή το παρέπεμψε στην επόμενη διακυβέρνηση. Αντίθετα, μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δυστυχώς έβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Υπουργός Εργασίας και οι συνεργάτες τους διαμεσολάβησαν», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων ήταν «ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση, που δεν έδινε τη δυνατότητα σε αυτή την Κυβέρνηση να παρέμβει περαιτέρω».

Σημείωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης που θα προκαθορίζει τι θα γίνει με την ΑΤΑ δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. «Και είπαμε εφόσον αναλαμβάνει η νέα Κυβέρνηση να μην τη δεσμεύσουμε εφόσον θέλει να αναλάβει την οποιαδήποτε καταλυτική πρωτοβουλία», είπε.

Εξήγησε ακόμη ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι κάτι που όταν το αποφασίσεις μένει και δεν είναι όπως το θέμα της αλλαγής πολιτικής για την εργοδότηση από τρίτες χώρες, το οποίο αν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν ικανοποιεί την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί άμεσα».

Ο κ. Κούσιος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις ιδιωτικές συμφωνίες που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει με τους εργοδότες.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολή ζητώντας τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. «Θα λάβω σοβαρά τις απόψεις τους, θα κρίνω και θα εισηγηθώ την πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.https://inbusinessnews.reporter.com.cy/financials/cyprus/article/331941/to-meglo-stoichima-toy-koysioy-den-fevg-apo-to-ypoyrgio-choris

Δεν υπάρχουν σχόλια: