Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο σε δύο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάφου στην 6η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα

Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισαν δύο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάφου στην 6η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάφου Χριστόδουλος Κωνσταντίνου και Βαρνάβας Τερπίζης εκπροσώπησαν τη Κύπρο μαζί με ακόμα 2 μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας στην 6η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσικού Σχολείου Πάφου, ο Χριστόδουλος Κωνσταντίνου εξασφάλισε Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία Λυκείου και ο Βαρνάβας Τερπίζης Χάλκινο Μετάλλιο στην κατηγορία Γυμνασίου. Οι 2 μαθητές εξασφάλισαν και το Βραβείο Γνώσης στην κατηγορία τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Γραφείο Επιθεώρησης Μουσικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ διοργάνωσε την 6η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2024. Η συγκεκριμένη διοργάνωση για την Κύπρο και το ΥΠΑΝ είναι υψίστης σημασίας τόσο εκπαιδευτικά όσο και πολιτιστικά. Μαθητές/μαθήτριες, τόσο της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των Μουσικών Σχολείων της Κύπρου, όσο και μαθητές/μαθήτριες από διάφορες χώρες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους σε θέματα μουσικής αλλά και να προβάλουν το ταλέντο τους. Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, με στόχο την προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού και προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων και αναβάθμιση των αποκεντρωμένων πολιτιστικών δράσεων, η δράση γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αγίας Νάπας.
Η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα Κύπρου 2024 στην οποία συμμετέχουν μουσικά ταλαντούχοι νέοι από διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών της Τσεχίας, Κροατίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ελλάδας και Κύπρου ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.



Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Παφίτης μουσικοσυνθέτης, ακαδημαϊκός και διευθυντής διεθνών καλλιτεχνικών γεγονότων, δρ. Μάριος Ιωάννου Ηλία. Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Ιωάννου, προστίθεται στην ανακοίκωση, ανέφερε ότι, η Μουσική Ολυμπιάδα αν και είναι μια διαγωνιστική διοργάνωση, κύριο στόχο έχει την εκπαιδευτική ενθάρρυνση των μουσικά ταλαντούχων νέων και την εγκαθίδρυση δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ τους. Επισήμανε πως μέσω της Ολυμπιάδας ενισχύεται η θέση της μουσικής εκπαίδευσης ως δημιουργό μάθημα στα εθνικά προγράμματα μαθησιακών στόχων ενώ δίδεται η ευκαιρία στους ταλαντούχους νέους για καλλιτεχνική αυτοεκφρασία σε διεθνές επίπεδο.
Εξάλλου προστίθεται στην ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής, Επιθεωρήτρια Μουσικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρ. Γεωργία Νεοφύτου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση για την Κύπρο και το ΥΠΑΝ είναι υψίστης σημασίας τόσο εκπαιδευτικά όσο και πολιτιστικά. Μαθητές και μαθήτριες, τόσο της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των Μουσικών Σχολείων της Κύπρου, όσο και μαθητές/μαθήτριες από διάφορες χώρες είχαν την ευκαιρία πρόσθεσε να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους σε θέματα μουσικής αλλά και να προβάλουν το ταλέντο τους. Παράλληλα, στόχος ήταν η προβολή του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού και προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων και αναβάθμιση των αποκεντρωμένων πολιτιστικών δράσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως τα παιδιά είχαν διαγωνιστεί σε τρεις δοκιμασίες: Το τεστ Μουσικών Γνώσεων και Eκ πρώτης όψεως ανάγνωση Μουσικού Κειμένου (ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως έργα Κύπριων συνθετών ώστε μαθητές από άλλες χώρες να γνωρίσουν ονόματα όπως του Σόλωνα Μιχαηλίδη, της Χριστίνας Αθηνοδώρου, του Σάββα Σάββα, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Τάσου Στυλιανού, του Εύη Σαμμούτη και του Μάριου Ηλία-Προέδρου της διεθνούς κριτικής επιτροπής), τη Φωνητική απόδοση (Ερμηνεία Τραγουδιού) και την Εκτέλεση σύνθεσης των ίδιων των παιδιών. )
Τέλος αναφέρεται πως ο Σπυρίδωνας Γεωργίου του (Μουσικού Σχολείου Λάρνακας) πήρε την ψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία τραγουδιού.

Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: