Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΚΟΥΚΛΙΑ. Ένας πολύμορφος τουριστικός προορισμός...

Τα Κούκλια είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μια κοινότητα που συμπληρώνει και μετουσιώνει όλο το φάσμα του τουρισμού, είτε αυτός λέγεται αρχαιολογικός τουρισμός είτε θρησκευτικός ή γαμήλιος αλλά ακόμα και αθλητικός τουρισμός.

Η αρχαία Παλαίπαφος, πρώτη πρωτεύουσα της Κύπρου, σημερινά Κούκλια, βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Διάριζου, 16 χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής πόλης της Πάφου. Η Παλαίπαφος και η γύρω περιοχή, σχετίζονται με μια πανάρχαια λατρευτική παράδοση που συνδέεται με τη «Μεγάλη θεά» της γονιμότητας, την μετέπειτα Αφροδίτη, η οποία φαίνεται ότι λατρευόταν στην Κύπρο ήδη από τη Χαλκολιθική περίοδο.

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα Κούκλια λόγω της ύπαρξης του ιερού αυτού της θεάς Αφροδίτης ήταν επίκεντρο λατρείας και τουριστικός σταθμός από πολλούς μεσογειακούς λαούς, που έρχονταν στην περιοχή για λατρευτικούς σκοπούς.

Σήμερα, τόσο στο αρχαιολογικό μουσείο της κοινότητας αλλά και σε άλλα ιστορικά μνημεία γύρω - γύρω με σημαντικότερο και πιο πολυδιαφημισμένο την Πέτρα του Ρωμιού, που είναι σήμα κατατεθέν της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα, συνυφασμένο με τον μύθο της γέννησης της θεάς Αφροδίτης από τους αφρούς της θάλασσας στην εν λόγω περιοχή, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες αρχαιολογικού τουρισμού, επισκέπτες ετησίως.

Όσο για τον θρησκευτικό τουρισμό, φαίνεται ότι μπορεί να προσελκύσει στην κοινότητα ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών η αυθεντικότητα κάποιων παλαιών χριστιανικών ναών όπως της Παναγιάς της Οδηγήτριας γνωστή και ως καθολικής για εμάς τους Κουκλιώτες αλλά και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο ΧΑ ποτάμι, όπως επίσης και το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στα σύνορα με τη Σουσκιού, καθώς και η αρχαία εγκλείστρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο εξωκλήσι λαξευμένη στον βράχο. Στο κέντρο του χωριού στην πλατεία, δεσπόζει η εκκλησία του Απόστολου Λουκά. Ιστορικές αναφορές λένε ότι στα Κούκλια υπήρχαν παλαιότερα 101 εκκλησίες.

Ένα άλλο αξιόλογο είδος τουρισμού είναι ο γαμήλιος τουρισμός όπου τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κλιματικής αλλαγής που υφίσταται ο πλανήτης, ο καιρός μας είναι κατεξοχήν καλοκαιρινός με τις περισσότερες μέρες του χρόνου να έχουν ηλιοφάνεια, εύλογα θετικό στο να διεκπεραιώνονται οι γαμήλιες τελετές σε υπαίθριους χώρους δεξιώσεων, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή και σε κάποια αρχαία μνημεία όπως το αρχαιολογικό Μουσείο με την έπαυλη του και ο χώρος της Πέτρας του Ρωμιού. Αξίζει να τονιστεί ότι, έρχονται στα Κούκλια για αυτό το είδος τουρισμού, άνω των 15000 τουριστών ετησίως.

Αθλητισμός και τουρισμός πάνε μαζί. Αποτελούν σημαντικό ποσοστό στη μερίδα του τουρισμού οι αθλητικοί τουριστικοί επισκέπτες της περιοχής μας όπου τα τελευταία χρόνια και ολοένα αυξάνονται.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτό προσδίδουν οι αναπτύξεις στην περιοχή του Αφροδίτη Χιλς και του ΧΑ ποτάμι με τα δύο γήπεδα γκολφ και τα γήπεδα άλλων αθλημάτων, όπως αντισφαίρισης και μίνι ποδοσφαίρου να συνυπάρχουν με υποδομές για διακοπές που ζηλεύουν και οι καλύτερες περιοχές στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Το κοινοτικό γήπεδο με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, προσφέρουν μια μοναδική περίπτωση για να ενταχθούν ολόχρονα ομάδες από ξένες χώρες για προπονήσεις, διαμένοντας στα ξενοδοχεία των γύρω περιοχών.
Αξιοσημείωτο είναι και ο παγκόσμιος ποδηλατικός αγώνας gran fondo που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια και ο τερματισμός γίνεται στην κοινότητα Κουκλιών.

Η πλατεία Κουκλιών με τις επιχειρήσεις εστίασης και τις καφετέριες που δραστηριοποιούνται αποτελούν τον εκφραστή της συλλογικής προσπάθειας για ανάπτυξη στην κοινότητα αλλά και τον πρώτο γνήσιο πρεσβευτή του τουριστικού πακέτου.

Αυτά όλα λοιπόν, αποτελούν τα εχέγγυα ότι τα Κούκλια, είναι μία άκρως ολοκληρωμένη κοινότητα με αυτές τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, και προσμένουν για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και πρόοδο.
Μπορούμε να λέμε πλέον με πάσα βεβαιότητα ότι, τα Κούκλια είναι άξια αναφοράς και επίσκεψης αλλά και πρωτοπορίας έναντι άλλων προορισμών.

Γεώργιος Σολωμού
Ανεξάρτητος Υποψήφιος κοινοτάρχης ΚΟΥΚΛΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: