Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Καύσωνας και σήμερα στην Κύπρο



Κίτρινη προειδοποίηση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας με ισχύ μέχρι τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής (10/8)

Η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει στους 40 βαθμούς Κελσίου.


Μέτρα προστασίας του κοινού από τις ψηλές θερμοκρασίες συστήνει το Υπουργείο Υγείας.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καλούν το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών, οι εγκυμονούσες και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, να αποφεύγουν τη συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση.

Επίσης, καλούνται να προτιμούν ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά ηλίου, εάν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο, να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφέδων και να καταναλώνουν ελαφρές τροφές, λαχανικά, χυμούς και άφθονες ποσότητες νερού.

Τα άτομα, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, συνίσταται να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα, που πρέπει να λάβουν.

 Οι επικρατούσες συνθήκες καύσωνα έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδα «Κόκκινου Συναγερμού».

Το Τμήμα Δασών απευθύνει έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες, που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Το κάψιμο χόρτων και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων, που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα πρέπει να αποφεύγεται.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 στο Τμήμα Δασών ή στο 112 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.



http://www.sigmalive.com/news/local/523705/kairos-kitrini-proeidopoiisi-gia-triti-synexomeni-imera