Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Τα πρωτόνια δεν είναι σφαιρικά!



Διδακτορική διατριβή του Ινστιτούτου Κύπρου δημοσιεύεται
σε κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.


Πρόσφατη ερευνητική εργασία που αποτελεί μέρος της διατριβής του διδακτορικού φοιτητή Λευτέρη Μάρκου του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The European Physical Journal A”, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία περιοδικά πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Τιμητική διάκριση αποτελεί και το γεγονός ότι η εργασία προβάλλεται και αναφέρεται στο εξώφυλλο του επιστημονικού περιοδικού. Ο κ. Μάρκου βρίσκεται αυτή την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του στο διεθνές συνέδριο Photonuclear Reactions Gordon Research Conference.
Η έρευνα εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Καθ. Ευστάθιο Στυλιάρη υπό την καθοδήγηση του             Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα και πραγματεύεται ένα από τα σημαντικά ανοικτά θέματα της φυσικής, αυτό της διερεύνησης του σχήματος του πρωτονίου. Τα πρωτόνια είναι τα μικρότερα στοιχειώδη σωματίδια των οποίων το μέγεθος έχει μετρηθεί, με διάμετρο περίπου ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από αυτή του ατόμου. Τα περισσότερα θεωρητικά μοντέλα θεωρούν το σχήμα του πρωτονίου ως σφαιρικό.
Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα δεδομένα από επιταχυντές σωματιδίων του εξωτερικού, ενώ για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένοι αλγόριθμοι, οι οποίοι χρειάστηκαν τεράστια υπολογιστική ισχύ που προσφέρθηκε από τον υπέρ-υπολογιστή Cy-Tera του Ινστιτούτου Κύπρου, τον μεγαλύτερο υπέρ-υπολογιστή ανοικτής πρόσβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη δημοσίευση, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου έδειξαν ότι το πρωτόνιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, δεν είναι σφαιρικό αλλά είναι παραμορφωμένο!
Ο κ. Μάρκου είναι φοιτητής στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός διαπιστευμένου φορέα ανώτατης εκπαίδευσης που έχει καθιερωθεί ως ένα περιφερειακό κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας. Η Σχολή προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού διαπιστευμένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) και προσελκύει φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αυριανή κοινωνία της γνώσης.
Η διάκριση αυτή είναι μια ακόμα επιβράβευση του υψηλού επιπέδου του Ινστιτούτου Κύπρου, των ερευνητών και των φοιτητών του και αποτελεί περαιτέρω αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του Ινστιτούτου Κύπρου ως περιφερειακού ερευνητικού κέντρου αριστείας για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η δημοσίευση βρίσκεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού “The European Physical Journal A” και η παραπομπή είναι:  Markou, L., Stiliaris, E. & Papanicolas, C.N. Eur. Phys. J. A (2018) 54: 115. https://doi.org/10.1140/epja/i2018-12549-7