Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κάτοικοι της Λετύμπου στηρίζουν ζεύγος από την κοινότητα με πολλαπλά προβλήματα υγείας

Συγκίνηση προκαλεί η ιστορία του ζεύγους Τύμβιου που επέστρεψε στην Λετύμπου μετά από σειρά ετών ξενιτιάς και διαμονής στην Ροδεσία και που σήμερα
αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα τους δύο μεσήλικες να στηρίζουν κάτοικοι της κοινότητας .

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λετύμπου Κώστας Χατζησολωμού σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία για στήριξη του ζεύγους που σήμερα δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους. Ενδεικτικά ανέφερε μάλιστα πως ο ένας εκ των δύο υποστηρίζεται με οξυγόνο. Ο κ. Χατζησολωμού ανέφερε πως εδώ και δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε σειρά διαβημάτων χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα . Μάλιστα συνέχισε ο ίδιος προσωπικά στηρίζει οικονομικά το ζεύγος.
Ο Κώστας Τύμβιος από την Αθηαίνου που κατάγεται από την Λετύμπου, το χωριό της μητέρας του, βιώνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη περιπέτεια και ίσως μεγαλύτερη και από τις κακουχίες που έζησε στην Ροδεσία, πριν την ανεξαρτησία της και πριν χάσει όλα όσα είχε δημιουργήσει εργαζόμενος σε μεταλλεία στην Αφρικανική ήπειρο.
Το καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκάμπε με την πολιτική του και την οικονομική καταστροφή της χώρας ανάγκασε τους ξένους να φύγουν και να χάσουν όλα όσα είχαν δημιουργήσει δουλεύοντας σκληρά.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο αρχές του 2000 ο Κώστας Τύμβιος και η σύζυγος του προσπάθησαν για μια νέα αρχή ανεγείροντας κατοικία στο χωριό της μητέρας του στην Λετύμπου και οργανώνοντας μια μικρή επιχείρηση για συντήρηση των παραθεριστικών κατοικιών που είχαν αγοράσει αλλοδαποί. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε λίγο μετα το 2008 συνέπεσε με τα προβλήματα υγείας που άρχισε να αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του.
Η γυναίκα του κ. Κώστα που υποφέρει από μια σπάνια πάθηση είναι καθηλωμένη και χρειάζεται η βοήθεια του ιδίου ακόμη και για να τραφεί.
Χωρίς καθόλου εισόδημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάσχοντας από πνευμοκονίαση υποστηρίζεται 24 ώρες το 24ωρο από συσκευή οξυγόνου.

Τόσο ο κ.Τυμβιος όσο και η σύζυγος του που ουσιαστικά δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους πέρασαν από ιατροσυμβούλιο που έκρινε ότι είναι ικανοί εν μέρη για εργασία. Αρνητικές ήταν και οι απαντήσεις που έλαβαν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λόγο της κίνησης του λογαριασμού του την περίοδο που εργαζόταν έστω και αν δεν έχει καθόλου εισόδημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ενώ το χρέος για την κατοικία τους είναι μεγάλο.
Κάτοικοι του χωριού Λετύμπου και το κοινοτικό συμβούλιο στηρίζουν τους δυο μεσήλικες και απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία για στήριξη τους .
Η Σοφία Κυριάκου κάτοικος της Λετύμπου κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς που υποφέρουν καθημερινά. Πρόκειται για δυο ανάπηρους στην ουσία, ανέφερε, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και χρειάζονται την βοήθεια της πολιτείας.

κυπε