Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

"Δεν τελείωσε η φετινή τουριστική σεζόν"

 

Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να θεωρήσουμε ότι τελείωσε η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες και η Κύπρος είναι ανοικτή, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε περίπτωση που ανοίξει η Κύπρος στις επόμενες εβδομάδες για τις αγορές της Ρωσίας και του Ισραήλ, «θα υπάρχει ενδιαφέρον από αυτές τις αγορές για την Κύπρο και δεν είναι τετελεσμένο το αποτέλεσμα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος τόνισε πως διατηρείται ο αναπροσαρμοσμένος στόχος για 20% στις τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με το 2019, και σημείωσε πως «η Κύπρος δείχνει μια σταθερότητα (σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα), η οποία θα μας επιτρέψει να είμαστε εδώ και να είμαστε ανοικτοί για τους επόμενους τρεις μήνες» του 2020.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι κανένας δεν αναμένει επάνοδο στα δεδομένα του τουρισμού που υπήρχαν το 2019, πριν το 2023 ή 2024» και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια δύσκολη πορεία για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια».

Αυτή την περίοδο κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις ή να βάλει στόχους συγκεκριμένους για το 2021, υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Αυτό, συνέχισε, οφείλεται στο ότι «έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια και θα πρέπει να γίνουν διάφορα για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει με αξιώσεις», αλλά και στο γεγονός ότι «οι πάντες εργάζονται για να σώσουν ό,τι σώζεται για το 2020» με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για το 2021 να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Επιπλέον, ο κ. Περδίος ανακοίνωσε ότι σε αντικατάσταση των τουριστικών εκθέσεων, προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες, τηλεδιασκέψεις μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και την ιδιοκτήτρια των αεροδρομίων Hermes για να συζητήσουμε με όλες τις αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονταν με την Κύπρο αλλά και με νέες αεροπορικές εταιρείες.

Ανέφερε επίσης ότι εκείνο που έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υφυπουργείου» είναι σωστός και το μόνο που αλλάζει είναι πολλά από εκείνα που εντάξαμε στον πλάνο δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού πρέπει να τα επισπεύσουμε και άλλο».

Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής του πλάνου δράσεως έτσι ώστε να γίνουν όσα μπορούμε κατά την επόμενη διετία.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι «η φετινή χρονιά απέδειξε ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη σημασία και στον μεμονωμένο τουρισμό», προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τους οργανωτές ταξιδίων λόγω του ότι είμαστε ένας νησί, αλλά «πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη σημασία στον μεμονωμένο τουρισμό για να βελτιώσουμε το προϊόν της χώρας».

«Ελπίζω ότι ολόκληρη η Κύπρος θα αγκαλιάσει αυτό το πρόζεκτ», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι θα εκμεταλλευτούμε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έλαβε και θα λάβει «πολλά χρήματα από αυτό το σχέδιο» με στόχο την ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων στα ορεινά αλλά και την αναβάθμιση και διαφοροποίηση της χώρας. 

Επιπλέον, ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο σε σχέση με το εμβόλιο και κατά πόσον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021 όσο και σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν τα κράτη λόγω της πανδημίας.

Επίσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε αύξηση στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου κατά 500% κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι υπήρχε η διάθεση για ταξίδι.

Ανέφερε ότι αν αυτό δεν μεταφράστηκε σε ταξίδι, οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως είναι το γεγονός ότι κάποιες χώρες άνοιξαν τα σύνορα τους χωρίς τεστ και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν και ότι άλλαξε η κατηγοριοποίηση ορισμένων χωρών.

Ανέφερε ότι ο στόχος για το 2020 αναθεωρήθηκε από το 30% στο 20% λόγω της αλλαγής κατηγοριών για διάφορες χώρες.

Ο κ. Περδίος είπε ότι υλοποιήθηκε ως ως επί το πλείστον το έκτακτο πλάνο του Υφυπουργείου για το 2020.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: