Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Παρέμβαση Μυριάνθους για κλείσιμο σχολείων

 

Σε μια κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19 και με τις τόσο εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες,θεωρούμε αδιανόητο να παραμένουν κλειστά τα Λύκεια μας, την ίδια στιγμή που πολλοί άλλοι χώροι (π.χ. εμπορικά κέντρα, καφετέριες, κλπ.) αναμένεται να επανεκκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους.

Η δημόσια υγεία, ναι μεν προέχει και πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της χώρας μας αυτή τη στιγμή, αλλά είναι παράλογο όπου κάποια μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας προσεγγίζουν το πρόβλημα ισοπεδωτικά. Δεν γίνεται για δύο-τρία Σχολεία της Λευκωσίας, που όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού, να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι όλα τα υπόλοιπα Σχολεία της Κύπρου.
Θεωρούμε ότι με αυτά τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αντιθέτως. Θεωρούμε ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, λόγω της κινητικότητας που θα πραγματοποιούν οι μαθητές σε άλλους χώρους και από τις μαζικές συναθροίσεις τους, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της διασποράς.
Ναι μεν η τηλεκπαίδευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι σημαντική, αλλά, όσο καλά καταρτισμένος είναι ένας εκπαιδευτικός – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει με τίποτα το Σχολείο. Για αυτό και η διά ζώσης λειτουργία των δομών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι σοβαρό ζήτημα για τους μαθητές, κυρίως σε θέματα κοινωνικοποίησης και ψυχολογίας τους.
Κατανοούμε απόλυτα ότι τα μέτρα αυτά είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι, με αυτά τα μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο και η διασπορά ενδέχεται να μειωθούν στις σχολικές μονάδες.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι, τα Λύκεια πρέπει να ανοίξουν εκ νέου. Πρέπει να υπάρχει σωστή και πιστή τήρηση όλων των υπόλοιπων μέτρων,τόσο ατομικής προστασίας, όσο και της ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης. γεγονός που θα επιφέρει πραγματική μείωση των κρουσμάτων. Σε έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως είναι ο μαθητικός, πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό. Στο χέρι μας είναι, να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή και να επανέλθουμε ξανά στη δια ζώσης διδασκαλία.
Αναμένουμε λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολογικής Ομάδας, όσο και τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, οργανωμένων γονιών και μαθητών, για το καλό της παιδείας και της ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: