Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

"Άδικο και ακατανόητο να κλείνουν οι χώροι εστίασης στις 7.00 μμ"

 

Με βάση τα νέα μέτρα που έχουν ισχύ από σήμερα 30 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2020, οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών μονάδων/καταλυμάτων μπορούν να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πελατών τους μέχρι η ώρα 10:30 μ.μ., ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι εστίασης και κέντρα αναψυχής, βάσει διατάγματος, πρέπει να κλείνουν η ώρα 07:00 μ.μ.

Θεωρούμε λοιπόν την ρύθμιση αυτή ως άδικη και ακατανόητη αφού με το ωράριο αυτό, οποιαδήποτε επιχείρηση θα λειτουργήσει, θα αυξάνει τις ζημίες της από ότι αν ήταν σε πλήρη αναστολή εργασιών.
Ως επί το πλείστον, αυτοί οι χώροι εστίασης και αυτά τα κέντρα αναψυχής, είναι ουσιαστικά μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες). Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο κύμα της πανδημίας του ιού Covid-19 (από τον Μάρτιο 2020 που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα) και πολλές από αυτές σήμερα, είτε φυτοζωούν, είτε βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Ακόμα περισσότερο έχουν πληγεί οι τουριστικές επιχειρήσεις της Επαρχίας Πάφου οι οποίες δέχθηκαν ακόμα ένα πλήγμα με το αναγκαστικό κλείσιμο τους τον Νοέμβριο.
Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση όπως αναθεωρήσει αυτή την απόφαση της και όλοι οι χώροι εστίασης και τα κέντρα αναψυχής ανεξαιρέτως, να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέχρι τις 10.30 μ.μ. και την ίδια στιγμή τα διάφορα σχέδια που έχει εξαγγείλει και που αφορούν την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων γίνουν πιο ουσιαστικά και γενναιόδωρα για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις επιχειρήσεις από οριστικό κλείσιμο και πτώχευση.
Παράλληλα την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες από πλευράς κράτους, ώστε το μέτρο για αναστολή των δόσεων σε τραπεζικά δάνεια παραταθεί και πέραν του Δεκεμβρίου και για όσο διάστημα θα συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας.

Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: